Споразумението Открито небе, в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени

Споразумението Открито небе, в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени ...

САЩ ще напуснат договора "Открито небе", евросъюзниците в НАТО са притеснени.


Споразумението "Открито небе", в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени наблюдателни полети на военни самолети над чужда територия, като така се укрепва доверието между страните-членки и се гарантира превенция срещу изненадващи атаки.

© Цветелина Белутова Постоянните представители на страните-членки на НАТО спешно се събраха вчера заради намерението на САЩ да се оттегли от ключовия международен договор за оръжеен контрол "Открито небе", тъй като е в конфликт с Русия по прилагането му. Споразумението, в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени наблюдателни полети на военни самолети над чужда територия, като така се укрепва доверието между страните-членки и се гарантира превенция срещу изненадващи атаки.

Според САЩ обаче Русия прилага договора избирателно като налага ограничения за наблюдение на определени "чувствителни" райони като например Чечня, Калининград и окупираните грузински области Абхазия и Южна Осетия. Затова държавният секретар на САЩ Майк Помпео формално обяви в петък намерението на Вашингтон да денонсира "Открито небе", стартирайки 6-месечна процедура преди финалното излизане от споразумението. "Все пак ние може да преразгледаме нашето оттегляне, ако Русия започне да изпълнява договора в неговата цялост", уточнява обаче Помпео.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми По време на извънредната среща на НАТО в петък обаче много европейски съюзници са изразили притеснения заради плановете на САЩ. Причината за това е, че ако и Русия се изтегли от "Открито небе" в отговор, това ще сложи точка над всички наблюдателни полети над Стария континент и ще разклати европейската сигурност във време, в което подкрепяни от Москва сепаратисти контролират части от Украйна и Грузия. Подобна теза беше лансирана и от зам.-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко, който използва случая, за да всее раздор в редиците на Северноатлантическия алианс. "Оттеглянето на САЩ от договора не само ще взриви основите на европейската сигурност, но и ще увреди ключови интересни на американски съюзници", коментира той.

Също така опасенията в НАТО са, че ходът на Белия дом може да се окаже увертюра към непродължаването на договора Нов СТАРТ, който ограничава Русия и САЩ до разполагането на не повече от 1550 стратегически ядрени оръжия. Въпросното споразумение изтича през февруари догодина. "Дълбоко съжалявам за това решение. Ще работим с нашите партньори да убедим САЩ да преоценят намерението си", коментира външният министър на Германия Хайко Маас пред "Дойче веле". Според него в Великобритания, Франция и Полша многократно са се опитвали да убедят Вашингтон, че проблемите от страна на Русия в крайна сметка не оправдават пълното оттегляне от "Открито небе".

"Всички членове на НАТО в пълна степен изпълняват задълженията си по договора. Русия от години налага ограничения на полетите, несъвместими със споразумението, в близост до Калининград и границата с Грузия. Това селективно прилагане подкопава "Открито небе", обяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в петък. Затова организацията ще се опита да върне Кремъл на масата на преговорите, като се опита да изглади проблемите по прилагането на договора в консултативния съвет "НАТО-Русия".

Източник: capital.bg