Споразумението Открито небе, в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени

...
Споразумението Открито небе, в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени
Коментари Харесай

САЩ ще напуснат договора "Открито небе", евросъюзниците в НАТО са притеснени

Споразумението " Открито небе ", в което влизат 35 страни, разрешава невъоръжени наблюдателни полети на военни самолети над непозната територия, като по този начин се укрепва доверието сред страните-членки и се подсигурява предварителна защита против изненадващи офанзиви.

© Цветелина Белутова Постоянните представители на страните-членки на НАТО незабавно се събраха през вчерашния ден поради желанието на Съединени американски щати да се отдръпна от основния интернационален контракт за оръжеен надзор " Открито небе ", защото е в спор с Русия по използването му. Споразумението, в което влизат 35 страни, разрешава невъоръжени наблюдателни полети на военни самолети над непозната територия, като по този начин се укрепва доверието сред страните-членки и се подсигурява предварителна защита против изненадващи офанзиви.

Според Съединени американски щати обаче Русия ползва контракта изборно като постанова ограничавания за наблюдаване на избрани " чувствителни " региони като да вземем за пример Чечня, Калининград и окупираните грузински области Абхазия и Южна Осетия. Затова държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео официално разгласи в петък желанието на Вашингтон да денонсира " Открито небе ", стартирайки 6-месечна процедура преди финалното излизане от съглашението. " Все отново ние може да преразгледаме нашето отдръпване, в случай че Русия стартира да извършва контракта в неговата целокупност ", прецизира обаче Помпео.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По време на изключителната среща на НАТО в петък обаче доста европейски съдружници са изразили терзания поради проектите на Съединени американски щати. Причината за това е, че в случай че и Русия се изтегли от " Открито небе " в отговор, това ще постави точка над всички наблюдателни полети над Стария континент и ще разклати европейската сигурност във време, в което подкрепяни от Москва сепаратисти управляват елементи от Украйна и Грузия. Подобна теза беше стартирана и от зам.-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко, който употребява случая, с цел да всее разкол в редиците на Северноатлантическия алианс. " Оттеглянето на Съединени американски щати от контракта освен ще взриви основите на европейската сигурност, само че и ще повреди основни забавни на американски съдружници ", разяснява той.

Също по този начин опасенията в НАТО са, че ходът на Белия дом може да се окаже интродукция към непродължаването на контракта Нов СТАРТ, който лимитира Русия и Съединени американски щати до разполагането на не повече от 1550 стратегически нуклеарни оръжия. Въпросното съглашение изтича през февруари следващата година. " Дълбоко скърбя за това решение. Ще работим с нашите сътрудници да убедим Съединени американски щати да преоценят желанието си ", разяснява външният министър на Германия Хайко Маас пред " Дойче веле ". Според него в Англия, Франция и Полша неведнъж са се опитвали да убедят Вашингтон, че проблемите от страна на Русия в последна сметка не оправдават цялостното отдръпване от " Открито небе ".

" Всички членове на НАТО в цялостна степен извършват отговорностите си по контракта. Русия от години постанова ограничавания на полетите, несъвместими със съглашението, наоколо до Калининград и границата с Грузия. Това селективно използване подкопава " Открито небе ", разгласи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в петък. Затова организацията ще се опита да върне Кремъл на масата на договарянията, като се опита да изглади проблемите по използването на контракта в консултативния съвет " НАТО-Русия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР