Споразумението от Преспа е доказателство, че пречките от миналото могат

...
Споразумението от Преспа е доказателство, че пречките от миналото могат
Коментари Харесай

Роумингът на Балканите поевтинява от април

Споразумението от Преспа е доказателство, че пречките от предишното могат да бъдат преодолени, в случай че има увереност и политическа воля. Това историческо събитие е образец за помиряване, което носи вяра за целия район, и значим сигнал за европейското бъдеще на Северна Македония. Този позитивен подтик би трябвало да се резервира и отсега нататък. Цифровата стратегия за Западните Балкани може доста да способства в процеса на европейската интеграция на Северна Македония ". Това съобщи на брифинг в Скопие българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел дружно с премиера Зоран Заев. Тя е на публична задача в Северна Македония и първият европейски комисар, навестяващ страната след влизането в действие на съглашението от Преспа за новото име на страната, заяви представителството на Европейската комисия в България

Мария Габриел насърчи управляващите в страната за осъществяване на предпочитаните области на програмата, включващи основаването на ефикасна електронна администрация, насърчаването на цифровите умения на всички равнища на обучение, сключването на районно съглашение за понижаване на таксите за роуминг, основаването на центрове за цифрови нововъведения.

По отношение на въпроса за роуминга, Мария Габриел приветства готовността на шестте сътрудници от Западните Балкани да актуализират районното съглашение, тъй че то да обхване потребителите от всички страни в района. "Нещо толкоз просто като опцията да използваме мобилния си телефон, когато пътуваме до прилежаща страна, е нужда. То е мотор за бизнеса и за поощряване на междусъседските връзки, за улеснение на общуването сред хората. Надявам се новото районно съглашение за роуминга да бъде подписано по време на срещата на високо ниво за цифровите технологии в Белград през април. Това ще бъде мощно обръщение към жителите и бизнеса в района, че Цифровата стратегия за Западните Балкани, която стартирахме от София през май предходната година, може да има измерими изгоди ", съобщи българският еврокомисар.

Тя изрази увереност и в продължение на напъните за затваряне на пропуските във връзка с свързаността в района. Европейската комисия даде 30 милиона евро по Инвестиционната рамка за цифровите инфраструктури на Западните Балкани, с които могат да бъдат финансирани планови изследвания. Освен това, предприятията от района могат да се възползват от поддръжката на Европейски Съюз за построяването на цифрови иновационни хъбове, където да тестват нови бизнес модели и да се обучат за внедряване на цифрови нововъведения. Днес в Западните Балкани действат 6 оперативни центрове за цифрови нововъведения и 16 са в подготовка, измежду които два в Северна Македония.

"Миналата година беше доста значима както за Европейски Съюз, по този начин и за района на Западните Балкани от позиция на цифровата промяна. Заедно можем да успеем в този развой. Благодаря на управляващите на Северна Македония и на сътрудниците от Западните Балкани за техния ангажимент за цялостно използване на Цифровата стратегия за района, която е лост за даване на изгодите от цифровите технологии за всички ", съобщи най-после българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

В рамките на задачата си в Скопие, комисарят организира двустранни срещи с министър Манчевски, представители на регулаторния орган на страната и посети Научно-технологичния парк за трансфер на технологии, ускорение на цифровизацията и растежа на стартъпите и бизнеса, построен с финансова поддръжка от Европейски Съюз. Визитата на Мария Габриел приключи с работна среща с министрите на шестте страни от Западните Балкани, отговарящи за цифровите въпроси, на която разискаха целите и основните области, свързани с използването на Цифровата стратегия преди срещата на високо ниво в Белград на 4-5 април.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР