Споразумението Нов СТАРТ - последният двустранен договор за контрол на

...
Споразумението Нов СТАРТ - последният двустранен договор за контрол на
Коментари Харесай

Русия все по-близко до излизане от ядрения договор със САЩ, каза кога би седнала на преговори

Споразумението " Нов СТАРТ " - последният двустранен контракт за надзор на нуклеарните оръжия сред двете страни, изтича през 2026 година и бъдещето му е под въпрос, напомня Българска телеграфна агенция. Москва също по този начин е в развой на анулация на уговорката си да не прави тествания на атомни бомби.

" Смятаме, че без смяна в надълбоко и фундаментално враждебното отношение на Съединени американски щати към Русия е просто невероятно да се възобнови разговорът за стратегическа непоклатимост, в това число по тематиката за Нов СТАРТ ", съобщи пред съветски медии заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков. Той сподели, че Вашингтон предлага да се възобнови разговорът по тези въпроси, само че това да се прави " настрана от всичко протичащо се ". Под " всичко протичащо се " Рябков евентуално имаше поради многочислените спорове, противопоставящи двете страни, и по-конкретно Украйна, която американците поддържат против експанзията на Москва.

" Ще отговорим на американците в подобаващия миг. Под каква форма? Все още е прекомерно рано да се каже ", добави заместник-министърът.

Горната камара на съветския парламент утвърди през днешния ден анулацията на ратификацията на Договора за възбрана на нуклеарните опити (ДЗЯО), което е още една спънка за неразпространението на нуклеарното оръжие. От своя страна през юни Съединени американски щати обявиха, че са подготвени да съблюдават рестриктивните мерки за броя на нуклеарните бойни глави, избрани в съглашението за неразпространение " Нов старт ", " стига Русия да направи същото ".

Няколко месеца по-рано, през февруари, Русия прекрати присъединяване си в този двустранен контракт, чийто период изтича през 2026 година Москва и Вашингтон имат общо близо 90% от всички нуклеарни оръжия в света, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР