Споразумението на ЕС за фонд за възстановяване след коронавируса вероятно

...
Споразумението на ЕС за фонд за възстановяване след коронавируса вероятно
Коментари Харесай

Неясните условия на сделката на ЕС ще окуражат лидерите на Полша и Унгария

Споразумението на Европейски Съюз за фонд за възобновяване след ковид евентуално ще вдъхне храброст на националистическите водачи в Полша и Унгария, тъй като не основава механизъм, обвързващ изплащането на средства със спазването на демократичните правила, разяснява Ройтерс.

Във вторник в Брюксел водачите на Европейски Съюз одобриха разводнена дефиниция за изискванията за приемане на средства от фонда, откакто Варшава и Будапеща се опълчиха на по-твърд текст, който щеше да им наложи доста повече ограничавания при използване на политики, които други страни от Европейски Съюз считат за недемократични.

Европейските водачи реализираха съглашение за пакета за възобновяване на стопанската система след пандемията

Сега доста ще зависи от това, какъв брой бързо и изрично Европейски Съюз - и изключително Германия - ще предприеме дейности, с цел да утвърди механизъм, който би принудил страните членки да поддържат демократичните полезности като изискване за приемане на финансиране, обявиха политически анализатори.

"Преборихме се! ", съобщи във Facebook унгарският министър председател Виктор Орбан, описвайки резултата от договарянията на водачите на Европейски Съюз в Брюксел като успех.



Виктор Орбан

Полският министър председател Матеуш Моравецки приветства една победа за Варшава, като съобщи пред медиите: Полша не може да бъде лишена и от едно евро.

Сега мнозина чакат полската ръководеща партия "Право и правдивост " да продължи с ходове за стягане на контрола над медиите и съдилищата, без да се притеснява от незабавни финансови последици от Брюксел.

Въпреки че е скарана с Европейската комисия по отношение на промени, които съгласно изпълнителната власт на Европейски Съюз са подкопали независимостта на полската правосъдна власт, Полша ще бъде един от най-големите бенефициенти на европейски фондове.

Унгария също усили каузи си в съглашението на стойност 1,8 трилиона евро, което включва фонд за възобновяване от 750 милиарда евро и сума от 1,1 трилиона евро, включена в европейския бюджет за 2021 - 2027 година.

Управляващата партия на Орбан ФИДЕС ще усеща, че към този момент нищо не я стопира да продължи популистките антиимиграционни акции, които съгласно по-либерални страни от Европейски Съюз подкопават върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата.

Неочакваният шанс може да ускори стопанските системи на Полша и Унгария, подпомагайки техните държавни управления преди парламентарните избори, които се чака да се проведат през 2022 година в в Унгария и през 2023 година в Полша.

Орбан употребява конструкция, наречена "Система за национално съдействие ", с цел да насочва публични фондове - в това число пари от Европейски Съюз - към един предан хайлайф, който му оказа помощ да реализира политическите си цели.
"Парите от Европейски Съюз ще подобрят възможностите на Орбан на изборите ", съобщи Муджтаба Рахман от ценъра за разбори Евразия груп.

В Полша сполучливата акция за преизбирането на президента Анджей Дуда включваше заричане публичните фондове от Европейски Съюз да се насочат към развиване на инфраструктурата.

ПиС, която поддържа Дуда, сподели ясно желанието си да продължи да организира обществено консервативни политики. Гей браковете са противозаконни в Полша и Дуда водеше акцията си с заричане да не разреши на гейдвойки да осиновяват, нито да позволи часове за правата на гейовете в държавните учебни заведения.

Европейски Съюз СИ МЕРИ ДУМИТЕ

Унгария и Полша, източноевропейски страни, които допреди три десетилетия бяха ръководени от комунисти, заплашиха да блокират всяко съглашение, което обвързва категорично финансирането със спазването на демократичните правила.
С повишаването на възможностите за неуспех на срещата, водачите на Европейски Съюз одобриха да отсрочат съглашението за механизъм, който да подсигурява приемането на средствата при избрани условия.

В разводнените изводи от срещата на върха се декларира, че Европейският съвет на водачите на Европейски Съюз акцентира, че е значимо да се съблюдават правилата на правовата страна.

Дипломат: Европейски Съюз потвърди, че може да взема единни решения

Формулировките в текста за предоставяне на необятни пълномощия на страните членки да рапортуват за и да стартират процедури против общи дефекти във върховенството на закона бяха сменени с по-конкретното и по-тясно обвързване с условия за отбрана на бюджета на Европейски Съюз

Пьотр Бурас, шеф на варшавския клон на центъра за разбори Европейския съвет по външни връзки съобщи, че в този момент зависи от Германия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз за втората половина на 2020 година, да предложи тази година нов механизъм за налагане на върховенството на закона. Този механизъм ще бъде признат от страните от Европейски Съюз с квалифицирано болшинство, вместо с единогласие, което ще направи блокирането му по-трудно за Полша или Унгария.

"Това са доста неразбираеми изводи от срещата на високо ниво, както в политически, по този начин и в юридически аспект ", съобщи Бурас. "Ако заплащането на средства не е задоволително обвързано или механизмът е доста слаб, това би били огромна победа за водачът на полската ПиС Ярослав Качински, Моравецки и Орбан ", уточни той.

Варшава и Будапеща не реализираха обаче цялостна победа, съобщи Даниел Хегедус от центъра за разбори немския фонд "Маршал ".

На срещата на върха "не беше признат съответен механизъм за обвързването на заплащането на средства с върховенството на закона, само че изказванието на Моравецки и Орбан, че те стопират въвеждането на обвързване с условия в новия бюджет не дава отговор на обстоятелствата ", съобщи той пред Ройтерс.

Рахман от Евразия груп съобщи: Поне на доктрина, в този момент бъдещите фондове могат да бъдат блокирани, само че възможностите това да се случи, обаче, остават слаби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР