Споразумението между Северна и Южна Корея да излязат под общ

...
Споразумението между Северна и Южна Корея да излязат под общ
Коментари Харесай

Обединението за Пьончан предизвика недоволство в Южна Корея

Споразумението сред Северна и Южна Корея да излязат под общ байрак при откриването на олимпийските игри в Пьончан през идващия месец и явяването с общ тим в шампионата по хокей, беше посрещнато с остри рецензии от мнозина в Юга. Те недоумяват на какво се дължи промененото отношение към северната съседка.

Решението се приема с доста по-голямо неодобрение от младото потомство в Южна Корея, в сравнение с по-възрастните. Те не са съгласни с дейностите на президента Мун Дже-Ин, който възобнови дипломатическите връзки сред двете страни. Именно разговорът сред Южна и Северна Корея се смята за победа на Мун.

" Преди година Северна Корея имаше за цел да изстреля ракети, а в този момент просто желаят да дойдат на юг, с цел да вземат участие на игрите. Кой взема решение това? ", сподели 24-годишният преводач Ким Джо-Хе пред " Ройтерс ". " Нима Северна Корея има привилегии да прави каквото си желае ".

След новината, че двете страни ще се появят дружно за откриването беше извършена анкета, която сподели лимитирана поддръжка в Сеул. Едва четирима на всеки 10 запитани споделят, че са съгласни с решението, демонстрира изследване на южнокорейската социологическа организация Realmeter.

Десетки хиляди пък използваха обществените мрежи, с цел да покажат несъгласието си с решението, оповестено в сряда. Един от мненията гласеше, че " знамето на Корейския полуостров не е моето проклето знаме ".

Според други олимпийските игри към този момент не са на Пьончан, а не Пхенян.

Две разнообразни страни

Засега женският тим по хокей е единственият, който ще включва състезатели както от Южна по този начин и от Северна Корея. Това обаче докара до съществени рецензии от треньора и състезателките от отбора на Южна Корея, които завоюваха квотата. Те считат, че наличието на недоказани и по-неопитни хокеистки в тима ще навреди на представянето им.

По време на аудиенция в подготвителния център в Инчеон, където хокеистите организират последната част от подготовката си за игрите, президентът на страната Мун опита да потуши напрежението. Според него " по-важно от успеха е консолидираното на севернокорейците в един по-малко желан спорт ".

Нам Сун-Вук, професор по севернокорейски науки в Корейския университет счита, че държанието на президента може да се смята за неуважително към южнокорейските спортисти, които са принудени да трансформират проектите си.

" Тези, които гласоподаваха за Мун преди година копнеят за различен свят, където справедливостта и упоритата работа се правят оценка и възнаграждават. Този път обаче неговата администрация не съумя да разбере обстановката и с дейностите си разочарова доста хора, в това число и поддръжниците си ".

 Южнокорейският президент Мун Дже-Ин посети хокеистите и им изясни, че по-важна от успеха е интеграцията на севернокорейските спортисти.
© Reuters

Южнокорейският президент Мун Дже-Ин посети хокеистите и им изясни, че по-важна от успеха е интеграцията на севернокорейските спортисти.

По-младите поданици на Южна Корея, които не са претърпели Корейската война (1950-53 г.) или последствията от Студената война, имат по-малко трансгранични връзки и затова по-малко предпочитание за събиране на полуострова. Проучването сочи, че по-възрастните са по-отворени към концепцията за взаимни дейности сред двете страни на олимпийските игри.

" Несъмнено Южна Корея и Северна Корея са две разнообразни страни. Явяването на олимпийските игри като едно цяло няма никакъв смисъл и не е разумно ", счита Лий Сун-Кун, 26-годишен предприемач.

Според Андрай Абрахамян от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания Pacific Forum проектите за взаимни дейности на двете страни разстройват еднообразно както по-възрастните анти-севернокорейски националисти, по този начин и по-младите, които са евентуален електорат в бъдеще.

" Това ще се отрази за възходящия южнокорейски шовинизъм и не е просто едно допълнение към антикомунистическите възгледи на по-възрастните. Младите хора не са антикомунисти, тъй като не са се сблъсквали с този строй, те просто не са съгласни с това, което се случва сега ", споделя Абрахамян.

Политическо шоу

Политическата обстановка се промени, откогато двете страни се появиха дружно при откриването на игрите в Сидни през 2000 година За последно това се случи на зимните олимпийски игри в Торино през 2006 година, само че оттогава връзките на Корейския полуостров се изостриха.

" Маршируването под общ байрак не донася мир на Корейския полуостров. Това се случи и преди години, само че по-късно не попречи на Северна Корея да изстрелва ракети, да прави нуклеарни опити и да убива личните си жители. Това е просто едно политическо шоу ", написа консуматор в " Туитър " от Южна Корея.

Макар измежду част от администрацията на Мун да царува " сантиментално въодушевление за обединяване на полуострова ", множеството поданици в страната считат това за " илюзия ". Това твърди Майкъл Брийн, който учи Южна Корея от десетилетия.

" Всички в страната съжаляват за състезателите, които са упражнявали толкоз крепко, с цел да стигнат до олимпийските игри, а в този момент просто са изхвърлени от тима, с цел да създадат път на няколко севернокорейци ".

" Те считат, че това не е добър метод да ги третират, изключително когато знаят, че след няколко месеца ще се върнем в обстановката, в която бяхме до неотдавна ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьончан 2018 (22)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР