Споразумението между Гърция и САЩ за сътрудничество в областта на

...
Споразумението между Гърция и САЩ за сътрудничество в областта на
Коментари Харесай

Споразумението за американските бази в Гърция ще бъде безсрочно

Споразумението сред Гърция и Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата, предвиждащо разполагане на американски военни бази на гръцка територия, ще бъде безсрочно, оповестява „ Катимерини ”.

Срокът на настоящото сега съглашение се удължава всяка година.

Вече завършиха траялите два месеца договаряния сред техническите групи на Гърция и Съединени американски щати за внасяне на ремонти в Приложението към Споразумението за съдействие в региона на защитата. Вече не се загатва период на деяние на контракта, т.е. той ще бъде открит и ще може да бъде преустановен единствено при денонсиране на съглашението от една от страните.

Документът ще бъде подписан от министрите на външните работи на Гърция и Съединени американски щати по време на визитата на Майк Помпео в Атина след 2 седмици.

Гърция се стреми да увеличи своето стратегическо значение и да заздрави гаранциите чрез разширение на американското военно наличие в страната в интервал на неустановеност в района. Укрепването на връзките сред Атина и Вашингтон беше част от предизборните задължения на Кириакос Мицотакис и централна тематика за ръководеното от него държавно управление.

Преговорите по съглашението стартираха съвсем незабавно след започването на работа на новото държавно управление.

Преди седмица външният министър Никос Дендиас е свикал заседание, на което е било дефинирано окончателното предложение на Гърция, след което то е било предадено на американската страна.

Новото съглашение дефинира параметрите на деяние на Съединени американски щати в пристанището на Александропулис и изискванията по употреба на врата въз основата Суда на остров Крит.

Обезпечено е основаването на високотехнологично съоръжение на гръцка територия и в границите на гръцките бази и лагери в Централна Гърция.

През последните години Атина и Вашингтон доста заздравиха своите връзки. На територията на Гърция се откриват нови американски военни бази. През декември 2018 година Съединените щати започнаха стратегически разговор с Гърция, в който бяха включени всички съществени области на съдействие. Гърция контракти закупуването на американски полутечен газ и през декември 2018 година получи първата партида от него.

Споразумението за съдействие в региона на защитата, известно като „ Споразумението за базите ”, беше подписано през 1990 година В момента в Гърция публично работи единствено една американска база „ Суда бей ” на остров Крит.

През лятото стана ясно, че страните желаят да разширят действието на съглашението до 9 или 10 години, като след това то стане безсрочно.

За Съединени американски щати интерес съставляват базата в Суда, военно-въздушните бази в Лариса и Стефановикио и пристанището в Александропулис. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР