Споразумението между Европейския съюз и Канада за зона за свободна

...
Споразумението между Европейския съюз и Канада за зона за свободна
Коментари Харесай

СЕТА влиза в сила на 21 септември


Споразумението сред Европейския съюз и Канада за зона за свободна търговия влиза в действие от 21 септември , заяви на конференция в Брюксел еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Документът сред Европейски Съюз и Канада за основаване на зона за свободна търговия беше подписан на 30 октомври м.г. на среща на високо ниво в Брюксел от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и канадския министър председател Джъстин Трюдо.

Споразумението планува анулация на 99% от митата сред страните и режим на авансово деяние, което дава опция за влизането му в действие преди ратификацията му от парламентите на всичките 28 членки от Европейски Съюз и от канадския законодателен орган.
На 15 февруари Европарламентът утвърди съглашението за СЕТА. Документът се преглежда като първообраз за доста по-мащабния контракт за свободна търговия сред Европейски Съюз и Съединени американски щати – TTIP, договарянията по който се оказаха на практика спрени поради мощна опозиция, най-много на аграрни производители, които се притесняват от конкуренцията на американския аграрно-промишлен комплекс.
Припомняме, че у нас президентът Румен Радев показва отрицателно отношение към СЕТА и даде обещание да сезира Конституционния съд, само че и до през днешния ден не е извършил обещанието си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР