Споразумението беше договорено след продължили цяла нощ дебати между преговарящите

...
Споразумението беше договорено след продължили цяла нощ дебати между преговарящите
Коментари Харесай

ЕС ще ограничи енергийното потребление с 11,7% до 2030 г. frognews.bg

Споразумението беше контрактувано след траяли цяла нощ диспути сред договарящите от страните от Европейски Съюз и Европейския парламент.

 

Постигането на задачите ще изисква от страните да реновират милиони здания, с цел да губят по-малко сила. Тъй като множеството европейски здания се отопляват с изкопаеми горива, политиката е от решаващо значение за напъните на Европейски Съюз за битка с изменението на климата.

 

" Това ще значи същинска смяна в интерес на климата и в ущърб на Путин ", уточни Нилс Фулсанг, водещият договарящ на европарламента.

 

Преговарящите се съгласиха, че потреблението на сила от крайни консуматори в Европейски Съюз като семейства и предприятия през 2030 година би трябвало да бъде с 11,7% по-ниско от предстоящото ползване към тази дата.

 

Споразумението обаче не доближи задачата за понижение с 13%, която Европейска комисия счете преди година, че ще би трябвало да помогне на страните от Европейски Съюз да се откажат от съветските изкопаеми горива по-бързо, откакто Москва нахлу в Украйна.

 

" Споразумението усъвършенства настоящата инструкция за енергийна успеваемост, само че не до степента, нужна за реализиране на задачите на REPowerEU ", съобщи Ариана Витали, общоприет секретар на Коалицията с нестопанска цел за енергийни спестявания, имайки поради задачите на Европейски Съюз да се откажат от съветските изкопаеми горива до 2027 година

 

Европейският парламент настояваше за по-висока цел от 14%, до момента в който някои страни от Европейски Съюз упорстваха за по-ниска цел от 9%, какво беше и първичното предложение на Европейски Съюз от 2021 година, което обаче беше променено след нахлуването на Русия.

 

Заложената цел ще бъде правно обвързваща. Държавите ще дефинират свои лични необвързващи национални цели, само че в случай че те не доближат общата цел за понижение с 11,7%, то тогава Европейската комисия ще ги поправя.

 

От 2024 до 2030 година страните ще би трябвало да икономисват приблизително 1,49% от крайното ползване на сила годишно. Държавите ще би трябвало да ускорят обновяването на публични здания, като реновират минимум 3% от общата повърхност на тези здания всяка година.

 

Сега реализирана договорка ще отиде в европарламента и в обособените страни членки на Европейски Съюз за дефинитивно гласоподаване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР