Споразумение за сътрудничество в сферата на борбата с корупцията и

...
Споразумение за сътрудничество в сферата на борбата с корупцията и
Коментари Харесай

Прозрачност без граници – при Лена

Споразумение за съдействие в областта на битката с корупцията и повишение на административния потенциал бяха разисквани на среща в Министерския съвет.

В нея присъединяване взеха Лена Бориславова, шеф на политическия кабинет на министър-председателя, Светла Симидчиева, политически консултант на министъра на финансите, Калин Славов, изпълнителен шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници “, Роман Прах, представител на Базелския институт за положително ръководство, с който държавното управление преди два месеца подписа съглашение за съдействието в областта на антикорупционните практики (https://baselgovernance.org/ ).

В рамките на срещата бе разискван създадения от интернационалната антикорупционна организация Transparency International – Пакт за честност (https://integrity.transparency.bg/%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/ ).

Пактът съставлява контракт сред възложителя и участниците в процедурата на публичната поръчка, който дава опция за самостоятелен цивилен мониторинг, осъществяван от външен самостоятелен наблюдаващ.

Основната цел на пакта е да бъдат подкрепени напъните на обществените институции, бизнеса и гражданското общество в противодействието на корупцията и за по-ефективното ръководство на обществените средства.

По време на срещата изпълнителният шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници “ Калин Славов означи, че в последните години моделът за битка с корупцията бе да не се приказва за нея, което е затруднявало работата на неправителствената организацията.

В тази връзка по самодейност на кабинета на министър-председателя се разиска опцията за провеждането на конгрес под егидата на премиера Кирил Петков, в който да вземат участие представители на неправителствения бранш и на държавното управление.

Целта на събитието е да се набележат планове, при които да може да се приложи сключването на Пакта за честност. Така ще се задейства и полемиката в обществото за по-справедливо систематизиране на публичните запаси, безапелационни бяха участниците в срещата в Министерския съвет.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР