Споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и

...
Споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и
Коментари Харесай

МОН и Министерство на културата подписаха споразумение

Споразумение за съдействие сред Министерството на образованието и науката и Министерството на културата подписаха през днешния ден министрите на образованието и на културата - Красимир Вълчев и Боил Банов, в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий ".

Това е третото съглашение сред МОН и МК, като след сключването на първите две съглашения учениците могат да посещават музеи, галерии и театрални постановки.

След днешното съглашение учениците ще могат да посещават библиотеките, ще може да се купуват книги за учебните библиотеки, както и ще се подтиква ползата към четенето на учениците, изясни министър Красимир Вълчев. Сега от 2277 учебни заведения - държавни и общински, в 1386 учебни заведения има основани учебни библиотеки, а в 891 учебни заведения няма библиотечен фонд, сподели министър Вълчев.

Боил Банов: Щом хората имат повече пари за спектакъл, значи страната върви напред

Той добави, че има учебни заведения с библиотечен фонд от 30 книги, само че има и учебни заведения с фонд от над 50 000 книги. Предвижда се по програмата да има и редица действия, с изключение на пазаруването на книги, по отношение на ползите и потребностите на учениците, ще се основават и кътове за четене, с цел да се построяват у учениците трайни привички за четене, сподели министър Вълчев.

Той изясни, че в кътовете за четене може да има STEM съоръжение, като конструктори, лего с добавена виртуална действителност, игри и комплекти за опити. Целта е да се сътвори и мрежа от споделени запаси сред библиотеките, както и в тях да се провеждат наложителни и избираеми образователни часове по разнообразни предмети, изясни просветителният министър. Той заяви, че се планува и връчването на премия за библиотечна просветителна активност.

Боил Банов откри Софийския интернационален панаир на книгата

Основата за отзивчива подготвеност на учениците е четенето и е реалност, че през днешния ден имаме проблем с това да мотивираме децата да четат повече книги и да го вършат по-задълбочено, разяснява министър Вълчев.

Той за следващ път означи, че днешните деца и възпитаници четат главно от интернет - най-вече къси текстове. "Ако учениците прекарат повече време в библиотеките, освен ще прочетат повече, само че ще образуват отношение към четенето и ще се научат по-добре да търсят и да извличат информация, както и да избират по-добре това, което четат ", съобщи просветителният министър.

По програмата за библиотеките ще може да аплайват всички учебни заведения, като първичното финансиране ще бъде 300 000 лв., сподели министър Вълчев. Той заяви, че през предходната година от МОН са дали 460 000 лв. по модула с културните институции, а 7000 възпитаници от 226 учебни заведения са се присъединили в действия в тях.

Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий " отбелязва 141 години от основаването си

Министърът на културата Боил Банов сподели, че опцията децата и учениците да може да употребяват библиотеките, като собствен дом, е извънредно значима - за националното ни схващане, за просперитета ни и за бъдещето. Добрата взаимна работа сред МК и МОН е част и от целите на държавното управление, "плодовете " от предходните ни съглашения се виждат ясно и хиляди са събитията за учениците, които се реализират в българските музеи, галерии и театри, означи министър Банов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР