Споразумение за намаляване на тарифите за роуминг между страните от

...
Споразумение за намаляване на тарифите за роуминг между страните от
Коментари Харесай

По-ниски цени за роуминг между ЕС и Западните Балкани от 1 октомври 2023 г.

Споразумение за понижаване на цените за роуминг сред страните от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия) и Европейския съюз бе подписано през днешния ден в Тирана в границите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Споразумението ще влезе в действие от от първи октомври 2023 година

2022 Summit
Today we reconfirm our full & unequivocal commitment to the EU membership perspective of the WB.
This summit reinforces the importance of the strategic partnership between the EU and the WB.
3️⃣topics on the agenda: energy, migration & roaming.
— Oliver Varhelyi (@OliverVarhelyi)
Споразумението бе подписано в наличието на шестимата ръководители на страните от Западните Балкани, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, европейския комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей и генералния секретар на Съвета за районно съдействие Майлинда Брегу.

В изказването си преди срещата на върха  Съветът за районно съдействие (СРС) изясни, че по-ниските цени за роуминг сред Западните Балкани и Европейски Съюз ще обезпечат тласъци за бизнеса и за туризма.

СРС също по този начин обърна внимание на тясното съдействие с Европейската комисия, операторите от Европейски Съюз и водачите на Западните Балкани в насърчаването на съглашението за по-ниски цени за роуминг.

През ноември повече от 80 членове на Европейския парламент подписаха писмо до ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което се желае Комисията да разшири Европейската зона за свободен роуминг, като включи в нея и шестте страни от Западните Балкани.

 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР