Спорът за Закона за горивата забуксува. Комисията за борба с

...
Спорът за Закона за горивата забуксува. Комисията за борба с
Коментари Харесай

Отложиха отлагането на Закона за горивата

Спорът за Закона за горивата забуксува. Комисията за битка с контрабандата трябваше да гласоподава препоръчаните от Министерство на стопанската система промени, само че отсрочи вота през днешния ден поради липса на представител на ведомството.

С анекдот шефът на Лукойл-България Валентин Златев разяснява следващата пречка в Закона за горивата: Срещнали се песимистът и оптимистът. Песимистът споделил: " По-лошо не може да бъде ", а оптимистът споделил: " Може, може. "

Между 800 милиона до 1 милиард лв. годишно е делът на сивия бранш у нас, по думите му. Все още системата БАЦИС е манипулирана. Сив бранш се генерира освен от нея, само че и от ведомствените бензиностанции, както и на входа на страна при пристанища без измервателни уреди, изясни Златев.

 Отлагат с шест месеца Закона за горивата
Отлагат с шест месеца Закона за горивата

Омбудсманът сезира Конституционен съд по-рано денем

500 000 - 600 000 литра е контрабандното гориво при 2 милиона литра пазар на горива у нас. Това значи, че би трябвало да затваряме рафинериите, бензиностанциите и да напущаме България, отчаян е Валентин Златев.

Той разяснява и напускането от страна на организацията на КРИБ. Работодателската организация предложила да отпаднат значими текстове, които щели да узаконят контрабандата в България. Освен това Кирил Домусчиев бил в спор на ползи . През негово пристанище са минали предходната година солидни количества горива.

Не можем да отговорим на заканите на едни 100 души, които се афишират за дребни търговци, сподели Златев. К огато не плащаш налози, можеш да извадиш пари и да организираш митинги , съгласно него.

 БСК и браншови организации чистят Закона за горивата
БСК и браншови организации чистят Закона за горивата

Трябва да има секторен метод при смяна на текстове от закона

Шефът на Лукойл-България уточни, че има стотици дребни и междинни компании, които към този момент са изпълнили закона. Малките компании,които провеждат митинга, да се посочат с имена, а не да се крият зад една асоциация, настоя още той.

Шефът на Лукойл-България е склонен да се направи смяна за промишлеността, която има запаси към сегашния текст, и да не се отсрочва действието на закона. Другото значи, че всички ние сме клекнали пред едни пари в брой и пред сивата стопанска система , посочи Валентин Златев. Становище изрази и Минно-геоложка Камара, съгласно която законът пречел на промишлеността. Ако не се промени закона, той би трябвало да бъде спрян, съгласно представителите на камарата.


" Воля " пита Ревизоро подал ли е сигнал за чадър над търговци на горива

От партията се заканват, че ще сезират основния прокурор

Индустрията способства с 5% в Брутният вътрешен продукт. В хода на дебатите от Петролна и газова асоциация се съгласиха тя да има ведомствени бензиностанции. БСК желае пък да не се бави закона, да не се вършат промени и да се преследва главната цел, а точно - битка със сивата стопанска система. Социалистът Георги Търновалийски видя, че няма вносител на измененията.

На съвещанието не участва нито министър, нито заместител, който за аргументира предложенията. Председателят на парламентарната комисия за контрабандата Емил Димитров-Ревизоро се съгласи и изясни, че освен това състояние законът няма по какъв начин да се преглежда и гласоподава. Патриотът предложи работна група, която скоростно да почисти противоречивите моменти. От КРИБ скочиха и желаеха да се гласоподава отлагането на влизането в действие на закона за горивата. Той би трябвало да влезе в действие на 28 януари, в случай че не бъде отсрочен.

 Част от бизнеса не утвърждава отлагането на закона за горивата с 6 месеца
Част от бизнеса не утвърждава отлагането на закона за горивата с 6 месеца

БПГА и БСК се оповестиха твърдо срещу отсрочката

Социалистът Драгомир Стойнев пък изиска оставки. Защо се стигна до тази обстановка, попита той. Ако Министерство на стопанската система няма потенциал и не може да си свърши работата по поднормативните актове, да си върви, както и цялото държавно управление. Защо би трябвало да се отсрочва законът с шест месеца, недоумява той. Ако властта не може да се оправи, да си върви и да се върви към нормализиране, изиска още Стойнев. Представителите на сектора с горива също не желаят отсрочване. Те обясниха, че са се подготвили и в случай че има отсрочване, това щяло да е неприятен сигнал към бизнеса. Валери Симеонов отбрани дребните бензиностанции. И те трябвало да участват на съвещанието. Не бива един закон да оказва репресии върху дребния бизнес, колкото и да пречи на едрия бизнес, посочи водачът на НФСБ.

В последна сметка законът за горивата през днешния ден остана единствено със разногласията.

 КРИБ приветства отсрочката за Закона за горивата
КРИБ приветства отсрочката за Закона за горивата

Смята, че това ще даде опция да се изяснят проблемите в бранша
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР