Спорът за избора на нови изтребители за българските Военновъздушни сили

...
Спорът за избора на нови изтребители за българските Военновъздушни сили
Коментари Харесай

Не е оказван натиск за решението за изтребителите

Спорът за избора на нови изтребители за българските Военновъздушни сили (ВВС) продължава. Оказвал ли е президентът Румен Радев напън - на този въпрос дава отговор извънредно пред БТВ ръководителят на борда за избора на новия военен аероплан ген. Цанко Стойков.

- Оказван ли беше напън на комисията?

- Не е оказван напън по време на работата на комисията и при правенето на крайния протокол и представянето му на министъра.

- Президентът интересуваше ли се, имаше ли мнение преди да бъде изработен този избор, което да ви подведе в една или друга посока?

- Никой от нито една държавна институция - нито президент, нито министър-председател, нито представители на министерство на защитата са взели участие по какъвто и да било метод... Или са се интересували до окончателното правене на протокола, в който бяха изписани разбора и окончателната оценка.

- Защо отпадна офертата за американските самолети, това е което е най-изненадващото в действителност?

- На този стадий мога да кажа, това което споделих като резултата от цялостната оценка и откакто бъде оповестено решението на Министерския съвет, мога да разясня другите разисквания на другите възможности, които бяха показани.

Мога да споделя единствено че по избор на самите снабдители и самите страни, които участваха в състезанието предоставената информация беше класифицирана. Не сме я класифицирали ние - те желаеха тяхната индустриална информация, качества, оперативни бойни и конкурентни качества да се запазят в границите на работната група и да не им се дава гласност.

- Има ли нещо манипулирано в процедурата, което да докара Ф-16 да изпадне?

- Това, което мога да споделя е, че в процеса на работата ни се наложи да доуточняваме някои въпроси, които не бяха ясни в в началото изпратените отговори от доставчиците. Това наложи да изпращаме претенции за информация за в допълнение осветляване на въпроси, които комисията счете за належащо, че би трябвало да бъдат получени от всички страни и бяха изпратени писма до трима снабдители.

На базата на това, което получихме беше, обвързвано с детайлно оценяване на предложенията, спазвайки модела на оценка, без да се демонстрира пристрастност или напън върху работата на комисията. След като всички самостоятелно се срещнаха с предложенията на другите страни, и след разискванията по всеки един въпрос, решенията бяха взети с цялостно единогласие и единодушие. Не е имало укриване на информация и двоякост в това, което ние сме изпратили като резултати от разискванията и оценката.

- Притеснява ли ви това което анкетната комисия ще търси като информация от вас?

- Нямам никакви терзания, тъй като всяко едно предложение е доста добре обосновано с мое персонално присъединяване и аз мога персонално да се наемам и да обясня, в случай че е належащо, пред която и да е институция.

- Смятате ли, че работа на анкетната комисия ще забави работата по плана и гласуването в Народното събрание на тази договорка?

- Искрено се надявам да няма такова закъснение и планът да продължи с осъществяването на идващия стадий, и това е непосредствено договаряне с определената страна Тъй като до края на тази година е срокът, в който ние би трябвало да се включим в първичната финансова рамка за погашение. Ако това не стане влизаме в неспособност да бъде спазена финансовата рамка, по която са направени предварителните планове от страна на страната за погашение на този аероплан.

- Как гледате на изказванието че изтребителната авиация е едно скъпо занимание и самолетите са скъпи играчки?

- Политизирането на този въпрос, изключително с новия аероплан, сякаш не дава добра подготовка на летателния сформира и инженерите посредством, на който летят МиГ-29, тъй като те дават и вършат всичко да осъществим дилемите, които са ни сложени. Това го вършим с високо равнище на професионализъм, не бих споделил че това е занимание.

- Коментарите на специалисти пречат или оказват помощ на процеса?

- Уважавам опцията всеки да изрази своето мнение свободно, когато то е умело, когато не е добре, го оставям на съвестта на тези, които го вършат. Те си знаят повода, заради която го вършат. Някои от квалификациите не са положителни и звучат обидно за хората, които рискуват живота си и са отдали силите си в работа на България.

Източник: Габриела Наплатанова, БТВ
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР