Спорът със Северна Македония и отношенията на България с Русия

...
Спорът със Северна Македония и отношенията на България с Русия
Коментари Харесай

Преговорите: Партиите предлагат пътна карта за спора със Северна Македония


Спорът със Северна Македония и връзките на България с Русия – това са двете тематики, които се обрисуват като противоречиви при договарянията на тематика „ Международни връзки “ за съдружно съглашение.

Въпреки разликите си, партиите поддържат основаването на пътна карта, която Скопие да следва при връзките си с България при предприсъединителните договаряния с Европейски Съюз. Твърдо зад концепцията застана „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия. От Има Такъв Народ приканиха страната още веднъж ясно и съответно да съобщи позицията си по разногласието със Скопие и да чака осъществяването на изискванията, заложени към този момент в съглашението с македонското държавно управление. Повечето партии са безапелационни, че би трябвало да бъде предпазен националния интерес, че би трябвало да се изисква прекъсването на езика на омразата, гарантирането на правата на българите в Северна Македония и да не се вършат взаимни отстъпки за историческата истина.

Българска социалистическа партия подсети за признатата от 44-то Народно събрание декларация, която препотвържава българската политика към РМС.

Левицата предлага също по този начин основаването на взаимна комисия на законодателна и изпълнителна власт плюс специалисти, която да направи обзор на постигнатото и да предложи нови ограничения. След това може да се разиска кое е допустимо и какви отстъпки би могла България да направи, само че и по какъв начин РСМ да извърши своите задължения. Настояха също Европейски Съюз да се ангажира с сензитивните за България въпроси. Наистина натискът върху нас е огромен, само че не трябва да сътворяваме усещане и у нашите сътрудници в Скопие, че сме склонни да жертваме дъгосрочните си ползи, безапелационни са от Българска социалистическа партия.

Пътната карта би трябвало ясо да очертае упованията към Скопие преди, по време и след възможното присъединение на РСМ към Европейски Съюз. Чувствителните въпроси сред Скопие и България да са част от преговорната рамка, призната от Европейски Съюз и РСМ.

Българска социалистическа партия настоя и за средносрочна стратегия за всички съществени аспекти в връзките ни с РСМ.

„ Демократична България “ също изиска незабавна пътна карта за договарянията със Северна Македония. Конкретните условия, от които да не се отстъпва, да пазят българския народен интерес и в това време да разделяме с РМС общо бъдеще и общо минало. Такава пътна карта ще даде опция България да наложи несъгласие на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз, в случай че не се извършват критериите, означи Стефан Тафров, който изложи целите на Демократична България.

България, в лицето на новото държавно управление и новия парламент, да препотвърди своята рамкова позиция във връзка с разногласието със Северна Македония. Президентът също би трябвало да взе участие в този развой, както и на научната ни общественост, считат от Има Такъв Народ.

Основната ни задача е ясното слагане на изискванията пред нашите сътрудници и още веднъж произнасяне и формулиране какво желаеме - гарантиращ документ, че нямат териториални и малцинствени искания. Да бъде преустановен езикът на омразата в позиции на държавни и партийни функционери. Да бъде решен и казусът със спазването на човешките права и дискриминацията-тези условия би трябвало да бъдат ясно изразени и изговорени, безапелационни са от „ ИТН “.

Очаквайте детайлности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР