Спорът може да помогне на българския премиер Бойко Борисов да

...
Спорът може да помогне на българския премиер Бойко Борисов да
Коментари Харесай

Bloomberg: България блокира пътя на Балканския съсед към присъединяването към ЕС

Спорът може да помогне на българския министър председател Бойко Борисов да възвърне част от доверието си преди избориje следващата година. От юли хиляди протестиращи се събrр в огромните градове, призовавайки го да подаде оставка поради ​​провал в битката с корупцията. По-малкият съдружен сътрудник на Борисов, слаб алианс на националистическите партии, наименуван Обединените патриоти, от дълго време упорства Северна Македония публично да признае исторически корени с България.
Това оповестява в материал за твърдата позиция на България по отношение на започването на преоговори за присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония. Ето какво още се споделя в материала.

България възрази против формалното започване на договаряния за присъединение към Европейския съюз със Северна Македония, възпрепятствайки напъните на страната да отвори дълго отлаганите договаряния до края на годината.

Страните от района на Западните Балкани, обхванати от войни след разпадането на Югославия, се стремят да се причислят към Европейски Съюз за повишение на виталния стандарт.

Албания и Северна Македония чакаха повече от десетилетие да стартират договаряния, като последната даже промени името си, с цел да позволи спор с Гърция. Но това към момента не е задоволително. На виртуална среща на министрите по въпросите на Европейски Съюз във вторник България наложи дейно несъгласие на преговорната рамка за Северна Македония с претекста, че нейният комшия нарушава двустранен контракт от 2017 година, целящ разрешаването на исторически разногласия.

„ България на този стадий не може да поддържа плана за рамка на договарянията “, съобщи външният министър Екатерина Захариева пред кореспонденти в София. „ Ако на масата на Европейски Съюз има нерешени двустранни въпроси и има такива сред някои членове, това няма да направи съюза по-силен. “

Затваряне на дупката в Европейски Съюз

Тези претенденти са изправени пред дълъг път към участие

.

Членството в Европейски Съюз за страните от Западните Балкани би укрепило позициите на Запада в районното въже с Русия. Но този път е посипан с трудности, свързани с националистическото съревнование, което спомогна за подхранването на войните от 90-те години - най-кървавите спорове в Европа след Втората международна война.

София желае гаранции, че Северна Македония няма да претендира за съществуването на националното си малцинство в рамките на България и че няма териториални искания. Той също по този начин желае документите за присъединение към Европейски Съюз да заобикалят израза „ македонски език “, който съгласно него произлиза от български. Освен това двете страни би трябвало да се спогодят за противоречиви исторически персони от началото на 20 век.

" Подготвен съм и приготвих македонския народ за възможна обсада ", сподели министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев пред кореспонденти в неделя.

Противостоянието към този момент сътвори проблеми в Европейски Съюз. През октомври България блокира съглашение сред Северна Македония и Frontex, граничната работа на блока, ориентирано към възстановяване на сигурността в район, който беше главният сухопътен път за мигранти през 2016 година

Участниците в Европейски Съюз също се борят да ускорят процеса на разширение, който е изправен пред песимизъм измежду някои страни.

„ Процесът на присъединение тук не би трябвало да става пленник на двустранни претенции на обособени държави-членки “, съобщи заместник-министърът на външните работи на Германия Михаел Рот преди срещата във вторник.

Оттеглянето и отстъплението на Обединеното кралство по отношение на върховенството на закона в страните членки Унгария и Полша накараха някои страни да не желаят да одобряват повече участници. Франция настоя предходната година процесът на присъединение да бъде модифициран и да включва демократични правила, забавяйки утвърждението на Албания и Северна Македония да стартират договаряния до март.

„ Никой в ​​ЕС в действителност не бърза с това “, сподели Димитър Бечев, старши нерезидент от Атлантическия съвет във Вашингтон. „ Сега Северна Македония ще загуби скъпо време. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР