Спорът между здравната каса и Информационно обслужване продължава да разкрива

...
Спорът между здравната каса и Информационно обслужване продължава да разкрива
Коментари Харесай

"Информационно обслужване": НЗОК отказва да се модернизира

Спорът сред здравната каса и " Информационно обслужване " продължава да разкрива тягостни линии от дигитализацията на държавната ни администрация. След като в сряда НЗОК се оплака от чести сривове в Персонализираната осведомителна система, от която зависи отчитането на 30 000 лекари и лечебни заведения, държавното сдружение отвърна на обвиняванията с контраобвинения. В изказване, " Информационно обслужване " разгласи, че това са опити освен за обществено дискредитиране на компанията, само че и " за прекъсване на промените в опазването на здравето, свързани с цифровизация на процесите в бранша ".

" Информационно обслужване " поддържа 8 осведомителни системи на касата по тригодишен контракт, който изтича в края на тази година. Касата излъчва от месец сигнали, че не е удовлетворена от поддръжката, намира цените за необясними и би желала да работи с друга компания след приключването на контракта. Според шефа на НЗОК проф. Петко Салчев договорът се извършва непрофесионално. " Виждате какъв брой още неща имаме неизпълнени по контракта, най-много, което ме тормози е, че към момента нямаме протоколите за електронните предписания, към момента електронната рецептурна брошура не работи в цялостен размер, защото ги няма протоколите, към момента има неизяснени неща по контролите, към момента се дава информация отвън това, което касата би трябвало да дава като информация ", изяснява той.

" Информационно обслужване " отхвърля обвиняванията и акцентира, че около пандемията по искане на НЗОК са направени над 100 промени в поддържаните осведомителни системи, без да се засягат работоспособността и достъпът до тях в нито един миг. От компанията акцентират, че в нито един миг не са позволили неоторизиран достъп, компрометиране или загуба на данни.

" Независимо от достъпите, с които разполагат и преминатите профилирани образования за сметка на държавния бюджет, чиновниците на НЗОК не желаят да употребяват функционалностите на поддържаните системи , а изискват да им бъдат предоставяни информации от „ Информационно обслужване “ АД ", настояват още от държавното сдружение. И още една позиция към сложната рационализация:

„ Информационно обслужване “  неведнъж е уведомило документално шефа на НЗОК, че  системите са остарели и незадоволително гъвкави . Нееднократно сме изразявали подготвеност за предприемане на взаимни дейности, свързани с усъвършенстването на системите и пренаписването им в сходство с използваните интернационалните стандарти за осведомителна сигурност, само че досега няма отговор от НЗОК.

В контраст на подозренията за какво актуалният контракт коства над 8,2 млн. лева, а остарелият е бил за към 3,6 млн. - с друга компания, от " Информационно обслужване " дават данни, че от юли 2021 година обработват приблизително 8 млн. поръчки месечно в поддържаните от компанията осведомителни системи на НЗОК. За съпоставяне - при започване на осъществяването на контракта в същите системи са обработвани приблизително 4 200 000 поръчки месечно, т.е. натовареността на системите с обществени услуги е увеличена с 95%.

„ Информационно обслужване “ е добър сътрудник и за тези, чийто фокус е развиването на електронните услуги в полза на всички консуматор, с което най-сетне след над 20 годишни опити ще се изсветлят и усъвършенстват процесите в бранша на опазването на здравето, свързани с разходването на забележителен обществен запас, акцентират още от компанията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР