Спорът между София и Скопие може да бъде разрешен, само

...
Спорът между София и Скопие може да бъде разрешен, само
Коментари Харесай

Стево Пендаровски обясни как ще се реши спорът на България и Северна Македония

Спорът сред София и Скопие може да бъде позволен, единствено в случай че поредно се зачита достолепието и на македонския, и на българския народ, и посредством отбягване на рисковия капан на историческия ревизионизъм, когато той се основава на политически структури, а не на обстоятелства.

Това съобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски пред след изявлението на премиера Зоран Заев за БГНЕС.

„ Гледах изявлението на министър-председателя и прочетох реакциите на македонската общност и в някои от мненията, за жалост, имаше алтернатива дали държавното управление работи единствено с оглед този жизненоважен народен проблем.

Разрешаването на разногласия със стратегическа тежест изисква две предпоставки: да имате политическа воля, което от време на време значи политическа храброст, да постигнете консенсус, който да не е за повишение на вашия рейтинг.

И второ - да се придържате към интернационално тествани исторически обстоятелства и към политическата действителност, която е явна ", счита Пендаровски.

"Аз съм първият македонски политик в историята, който обществено предложи по-широк политически дискурс по отношение на един от най-великите апостоли на македонското революционно придвижване. Аз обаче не отидох по-далеч, тъй като това е работа на комисията, формирана от историци, а не на политици.

Много пъти сме обсъждали тази тематика с премиера Заев и в никакъв случай не сме имали спор, че някои персони и събития могат да се празнуват и от двете страни, само че и че македонският народ има своя лична история, както българският народ има своя лична.

В същото време във всичките си обществени изяви ясно споделям, че антифашистката битка е в основите на актуалната македонска страна и в тази битка ние се борихме против тези, които бяха на страната на фашистите ", прибавя още македонският президент.

"20-годишният ми опит в интернационалната политика ми разрешава да преценям тъкмо думите и настройките, които показвам, когато беседвам с моите български събеседници и наши другари от интернационалната общественост.

И ясно споделям на всеки от тях, че македоно-българският спор може да бъде позволен, единствено в случай че поредно се зачита достолепието и на македонския, и на българския народ, и посредством отбягване на рисковия капан на историческия ревизионизъм, когато той се основава на политически структури, а не на обстоятелства “, изясни президентът на югозападната ни съседка ", сподели още Пендаровски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР