Спорът между нетните платци в бюджета на ЕС и Европейската

...
Спорът между нетните платци в бюджета на ЕС и Европейската
Коментари Харесай

Еврокомисията не очаква сделка за дългосрочния бюджет на ЕС до края на годината

Спорът сред чистите платци в бюджета на Европейски Съюз и Европейската комисия ескалира през вчерашния ден, когато еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер разказа като " заблуждаващи " представени в медии данни за Германия, съобщи EurActiv. В същото време той призна, че до края на тази година няма да има договорка за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за 2021-2027 година

Йотингер, член на ръководещия в Берлин Християндемократически съюз, сподели, че през миналите дни в медийни изявления е имало подвеждащи данни. В неделя " Файненшъл таймс " писа, че Германия ще удвои заплащанията си в многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за 2021-2027 година, цитирайки, съгласно изданието, калкулации на немското държавно управление. Вноската на страната по този метод би се нараснала от 15 милиарда евро през 2020 година, последната година на настоящия финансов интервал, до 33 милиарда евро през 2027 година

Пред кореспонденти Йотингер сподели, че е обсъждал вноските с немското държавно управление през миналите дни и че числата, оповестени от " Файненшъл таймс ", не са били упоменати в полемиките. " Нямам концепция кои са източниците ви, само че те работят с цифри, които са не просто заблуждаващи, а са неистина ", акцентира еврокомисарят. Той посочи, че в границите на предлагането на Европейската комисия, немската вноска няма да надвишава 23.5 милиард евро през 2027 година

Холандия ще усили вноската си със 75% до към 13 милиарда евро, съгласно данни от финансовото министерство, представени от ФТ.

Еврокомисията предложи бюджет от 1.11% от брутния народен приход (БНД) на Европейски Съюз 27. Нетните вносители, измежду които Германия, Австрия, Холандия, Швеция и Дания, обаче не са удовлетворени от по-големите прехвърляния към бюджета на Европейски Съюз и вместо това желаят да лимитират размера до 1% от Разузнавателна служба на ФРГ на Европейски Съюз.

Йотингер изясни, че по-големите суми се дължат от елементи на инфлацията, растежа на брутния вътрешен артикул и новите цели пред страните членки, измежду които са научните проучвания, цифровизацията и миграцията. В същото време Еврокомисията желае да покрие към половината от годишната дупка от 12-14 милиарда евро, която Брекзит ще сътвори в бюджета на Европейски Съюз.

Междувременно не престават компликациите към постигането на съглашение за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз. Голяма група страни подлагаха на критика последното предложение, показано от Финландия, ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Страните не престават да имат разнообразни отзиви освен за цялостния размер на седемгодишния бюджет, само че и за средствата, отделяни за огромни политики, като кохезия и земеделие, както и за въвеждането на нови условия за отпущането им, по-конкретно спазването на върховенството на закона.

Лидерите на Европейски Съюз дадоха мандат на финландското председателство да показа ново предложение до края на тази година, включващо и суми.

Вчера Йотингер призна, че водачите няма да реализират договорка тази година, съобщи " Политико ". " Мисля, че ще има прогрес до декември, само че няма да има съглашение през декември ", уточни той. " Ако ръководителят (бел.ред. - на Европейския съвет Доналд) Туск не може да реализира довеждане докрай, ще бъде невероятно за новия ръководител да го направи за първите си няколко седмици на поста ", добави еврокомисарят. Белгиецът Шарл Мишел ще поеме поста от Туск на 1 декември.

За позицията на България четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР