Спорът между Ирак и Турция около смъртоносно нападение, извършено наскоро

...
Спорът между Ирак и Турция около смъртоносно нападение, извършено наскоро
Коментари Харесай

Засилва се напрежението между Ирак и Турция

Спорът сред Ирак и Турция към смъртоносно нахлуване, осъществено неотдавна в Северен Ирак, се задълбочи на изключителна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във вторник, съобщи Българска телеграфна агенция.

Иракският външен министър настоя за изтеглянето на всички турски военни от страната, а турският заместник-посланик сподели, че държавното управление му ще продължи да преследва бойците, считани от Анкара за терористи, които се укриват в Ирак.



Иракското министерство изиска срещата след артилерийската офанзива на 20 юли, при която бяха убити девет иракски туристи и бяха ранени 33 души. Външният министър на страната Фуад Хусейн съобщи, че иракското държавно управление има "доказателства ", че Турските въоръжени сили са виновни за нападението.

Турция отхвърля да носи отговорност и хвърля виновността на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), която е считана за терористична организация от Анкара и Запада. Групировката води въоръжен протест против държавното управление в Анкара и има бази в планините на Северен Ирак.

В началото на съвещанието на Съвета за сигурност специфичният представител на Ирак в Организация на обединените нации съобщи, че Турция и Ирак са подготвени за взаимно следствие на артилерийската пукотевица в провинция Дохук, Иракски Кюрдистан.



Външният министър на Ирак Фуад Хусейн прикани Съвета за сигурност да образува "международна самостоятелна проверяваща комисия " по случая. Пред публицисти той е изказал готовността на Багдад и за взаимно следствие с Турция, само че е добавил, че турската страна не е потърсила контакт с иракската.

Йонджю Кечели, заместник-посланик на Турция в Организация на обединените нации, уточни, че турската страна е изяснила, че е подготвена да направи всички нужни стъпки, с цел да се разкрие истината. По думите му установяването на истината е това, което желаят и иракските управляващи. Според него обаче някои иракски представители "са избрали ескалацията вместо дипломацията и съдействието ".

По думите на Хусейн иракското държавно управление е "сигурно ", че турската войска е виновна за нападението. Той прикани Съвета за сигурност незабавно да одобри резолюция с искане Турция да изтегли от Ирак своите 4000 бойци, съгласно неговите думи, и да приключи навлизането в иракското въздушно пространство.

Съветът за сигурност издаде резолюция в понеделник, която осъжда "най-остро " офанзивата по курорта и изрича поддръжка за иракските управляващи в следствията им, насърчавайки всички страни да сътрудничат с държавното управление на Ирак. Съветът не загатва Турция в документа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР