Спорът между България и Северна Македония се пренесе и зад

...
Спорът между България и Северна Македония се пренесе и зад
Коментари Харесай

Спорът между България и Северна Македония се пренесе и зад Океана


Спорът сред България и Северна Македония се придвижи и зад Океана. В Конгреса на Съединени американски щати си проправя път резолюция, която ще прогласи септември за месец на македонската просвета, език и завещание. Защо в нея доста заслужили български имигранти са посочени като македонски жители и по какъв начин одобряват това нашите сънародници там ще ни каже Ясен Дараков.

Василен Васевски живее в Чикаго и е един от създателите на писмото до Конгреса, в което оспорват данните в проекторезолюцията за македонски месец в Съединени американски щати.

„ Проблемът е, че в доказателственият материал, в един доста дълъг лист от 2 страници, към 20 имена има изредени, от които повече от половината са декларирани като българи от Македония и това е остаряла имиграция, която е идвала след Илинденско-Преображенското въстание, след Балканските войни и ние имаме доста доказателства, и в нашите книги, които тези хора са се заявили като българи от Македония “, съобщи Василен Васевски, член на МПО-Чикаго.

„ Представят хора от географската област Македония, които са с очевидно българско съзнание, потвърдени българи, горди българи, които са правили нещо с концепцията даже да популяризират България “, изясни Масларски, член на МПО-Чикаго.

В проекторезолюцията на Конгреса е записано, че първите македонци пристигнали в Съединени американски щати още през 1492 година – когато тук дебаркира и Христофор Колумб. Там е посочено още, че съгласно оценки на организацията " Обединена македонска диаспора " те наброяват към половин милион в Съединени американски щати.
Следва лист от към 15 имена на известни и съумели хора, показани като македонски жители.

„ Едно от първите имена е на този човек доктор Петър Георгиев, който тук виждате на страниците на " Македонска естрада " – органът на МПО, афишира в публикация, че коренът му е български и че той е българин от географската област Македония “.

В листата са и братята Том и Джон Кираджиев, които съгласно македонската проекторезолюция основали по " остаряла македонска рецепта, дадена от родителите му ", Синсинати чили – обичана американска манджа, която през 2013 година е избрана за една от 20-те най-емблематични храни в Съединени американски щати от музея Смитсониън.

Но нито рецептата е македонска, нито родителите им. Това е изявление със сина на Том Кираджиев – Асен, прочут в Съединени американски щати като Джо.

И още едно име от македонската проекторезолюция – Стоян Христов, създател на книгата " Моята страна ", която била обичана на 32-ия американски президент Франклин Рузвелт.

„ В тая книга, в няколко страници, въпросния човек, мисля, че той е от Егейска Македония, декларира, че е българин. Неговите родители също са българи и той като българин е пристигнал и регистриран в Америка “.

А за какво ние не сме ги припознали, като нация, тези хора, тези съумели българи в Съединените щати, за какво не описваме техните истории?

„ Поради безгрижие на страната или индиферентност, не знам по какъв начин да го сложим, само че не са били в светлините на рампата, както се споделя и поради това, и с тази резолюция, Македонската страна незабавно се възползва от този случай, че ние не сме ги употребявали да популяризират България “, изясни Масларски.

„ Ние още веднъж, само че този път с мирни средства, би трябвало да защитим паметта на всички тези герои, които виждаме тук “.

„ И най-много да не разрешаваме хората, които лобират за подправената Македония, за подправената история, които са финансирани обилно със средства, не знам дали е със средства от Белград или Скопие, с милиони са финансирани обилно, да лобират и да работят срещу истината, срещу историческата истина, срещу Българската страна, българското съзнание на тези хора и да мачкат всичко, което ще срине тяхната подправена пирамида “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР