Спорът има ли македонски език или той е разновидност на

...
Спорът има ли македонски език или той е разновидност на
Коментари Харесай

Има ли македонски език? Скопие: той е реалност

Спорът има ли македонски език или той е вариация на българския продължава да усложнява двустранните връзки и пътят на Скопие към Европейския съюз.

След като Българската академия на науката (БАН) разгласява листовка, съгласно която в Северна Македония се приказва югозападна писмено-регионална норма на българския, а не обособен език, от Институт " Кръсте Мисирков " обявиха, че “македонският език е действителност “ и приканиха “общото бъдеще би трябвало да се построява с взаимно доверие и другарство “.

“Основно човешко право е правото да се употребява нечий майчин език и на самоопределяне. Всеки опит за реализиране на това посредством мощ или изнудване ще се провали. Македонците не могат да се усещат като българи, нито могат да считат българския език за собствен майчин език. Всъщност през последните 100 години, единствено по време на окупацията от 1941 до 1944 година, българският език беше формален в по-голямата част от Македония, тъй че двата езика се развиха настрана и в това време се отдалечиха “, показват от института, който се занимава с историята, граматиката и развиването на македонската книжовна норма.

България не приема налагането на македонския език за сметка на желаната фраза " формален език на Република Северна Македония ". Докато Северна Македония е безапелационна, че не приема никакъв спор по идентичността на страната. Позициите се втвърдиха през последните седмици, като София удостовери, че е подготвена да реагира в преговорния развой за присъединението на Скопие към Европейския съюз, в случай че не се изчистят противоречивите исторически въпроси.

В същото време Северна Македония е в предизборна обстановка и дебатът разпали антибългарски тези. България все по-трудно капитализира поддръжката, която оказа на югозападната си съседка в напредването ѝ към Европейски Съюз, и подхранва запасите в други страни членки, че Северна Македония не е подготвена Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР