Спор заради липсата на становище на Висшия съдебен съвет (ВСС),

...
Спор заради липсата на становище на Висшия съдебен съвет (ВСС),
Коментари Харесай

Съдебната реформа предизвика сериозни спорове на Правна комисия

Спор поради неналичието на мнение на Висшия правосъден съвет (ВСС), съдиите, прокурорите, следователите, министерствата на правораздаването и на вътрешните работи от подготвяната „ правосъдна промяна “ се развихри сред депутатите на Правна комисия.
Това стана още при започване на съвещанието на комисията, чийто ръководител е специалистът по спортно право Радостин Василев от Има Такъв Народ, по време на което се разискват измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), целящи закриването на профилираните органи на правосъдната власт и смяна на структурата на Висш съдебен съвет,.
 Движение за права и свободи, ГЕРБ, Българска социалистическа партия, основният прокурор и съдът Движение за права и свободи, ГЕРБ, Българска социалистическа партия, основният прокурор и съдът
Новият парламент подвига с всеки минал ден летвата. И като интерес, и като известност. Но през вчерашния ден (22 април) подвигна летвата на най-важно...
Обвиненията бяха, че ръководителят на Правната комисия не е изискал мнение по измененията. По мотив последното членът на Правната комисия Хамид Хамид от Движение за права и свободи се обърна към Василев с думите:
„ Г-н ръководител, Вие като добре квалифициран правист, може би съзнавате, че създавате казус. Никога в историята на тази комисия до момента не се е случвало да не бъде поискано публично мнение от заинтригуваните страни по дадени промени , още повече, когато те са толкоз съществени. Ще останете в историята с тази си процедура “, обърна се Хамид към експерта по спортно право.
Дебатът всъщност стартира с разискване на плановете на Демократична България за закриване на профилираните органи на правосъдната власт, като още в самото му начало Дани Каназирева от ГЕРБ непосредствено се обърна към вносителите, с обвиняване за лобизъм, който личал зад внасянето на такива планове, още повече непосредствено от юристите на подсъдими пред същите профилирани органи лица и.
„ Промените са импортирани небрежно и вие очевидно задачите да хвърлите в безпорядък правосъдната система. Дейността на профилираните институции е оценена високо от европейските институции. В отчетите от Европейска комисия се акцентира заслугата им за рухване на мониторинга на България. Вашите промени са напълно лобистки и вие желаете над 300 каузи за тежки закононарушения да отидат в небитието. Чии ползи защитавате? “, съобщи Каназирева.
 Заркова: Съдебната промяна щяла да е основната задача на ГЕРБ в новия парламент, в този момент ще забележим кон фасул яде ли Заркова: Съдебната промяна щяла да е основната задача на ГЕРБ в новия парламент, в този момент ще забележим кон фасул яде ли
" Леле! Съдебната промяна щяла да е Главната задача на ГЕРБ в новия парламент. Без подбив. Каза го одеве Дани Митов - оня, дето го...

„ Една група от трима души в тази ситуация с единия законопроект, в другия – четирима, ни поставяте револвер до главата и казвате – или приемате, че събаряме профилираните съд и прокуратура, или сте корупционери и мафия.
Подобни законопроекти би трябвало да се внасят с подписите на толкоз народни представители, по този начин, че да се подсигурява тяхното приемане. А не тук трима или четирима са се наговорили да създадат нещо и задължават останалите то да се случи. Освен това аз считам, че присъдите се произнасят от съдии, а не от съдилища. Може би вие желаете всички тези хора от профилираните органи да ги уволним? “, разяснява и Радомир Чолаков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР