Спор за земи се крие зад разкола от 1054 г.

...
Спор за земи се крие зад разкола от 1054 г.
Коментари Харесай

Разликите между двете църкви

Спор за земи се крие зад разкола от 1054 година Папи против патриарси: Втори рунд

Кръщене

Римската черква кръщава дете, като го полива и се произнасят думите: " Кръщавам те в името на Отца, и Сина, и Светия Дух ". Миропомазанието може да се прави единствено от свещеник. Това свещенодействие се практикува не директно след кръщенето, както при православните, а когато детето е навършило 9 или 10 години. При помазанието детето получава още едно име, което си избира единствено. С името детето си избира и светец, чиито хрумвания и действия то желае да следва умишлено.

Изповед и смирение

Тайнството на изповедта и покаянието е прието и от двете църкви. Католиците го практикуват ревниво, имат персонален изповедник, на който доверяват даже най-интимни секрети. Духовникът проверява и прави оценка виновността на каещия се и този обред даже претендира за ролята на прототип на по този начин оспорваните през днешния ден процедури на разследване и съд. При православните това свещенодействие е едва застъпено.

Преди Рая и Ада има Чистилище

Освен с познатите ни Ад и Рай, където отиват душите на мъртвите, католиците разполагат и с чистилище. Това е място, или по-скоро положение на филтриране, където душите на умряли хора, които не са получили приживе помилван за леки грехове, търпят мъчения, до момента в който напълно не се очистят от всичките си провинения и не получат помилван.

Статут на Божия наместник

Католиците признават догмата за непогрешимостта на папата. Този канон е признат на Първия Ватикански събор през 1870 година Папата е правоприемник на Петър, на който Христос е дал ключовете от небесното царство, и заради това е безгрешен. През XI век папа Григорий VII даже провъзгласил, че римският свещеник има право да низвергва императорите.

Всички князе са били задължени да целуват крайници единствено на папата. При православните висшата институция не е патриархът, а Вселенският Православен събор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР