Спор за път край Рупите. Прокуратурата спря строежа на пътя,

...
Спор за път край Рупите. Прокуратурата спря строежа на пътя,
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява сигнал за строеж на път край Рупите

Спор за път край Рупите. Прокуратурата спря градежа на пътя, който Община Петрич построява до археологическия обект Хераклея Синтика. Причината е сигнал от жители и от Регионална инспекция за опазване на околната среда, че пътят се построява върху предпазена територия от „ Натура 2000 ”, осведоми Нова телевизия.

Екоинспекцията в Благоевград към този момент е алармирала прокуратурата за вероятно закононарушение. От общината обаче настояват, че това е черен път и по него се правят законни строителни действия.

„ Проблемът с този път е, че той е в „ Натура 2000 ” и визира предпазени местообитания. В момента са минали процедури за неговото утвърждение, които са в прорез със закона, точно тъй като информацията, на която е стъпил е погрешна. Тоест, Община Петрич подава погрешна информация, че тук няма предпазени местообитания на типове, затова всички решения на Регионална инспекция за опазване на околната среда и на всички останали институции са неправилни и противозаконни ”, съобщи Адрей Ковачев.

От общината настояват, че пътят е отразен в кадастралната карта и по него се реализира придвижването към археологическия обект Хераклея Синтика.

„ Не съм обезпокоен за предпазената зона, тъй като не виждам кои са тези типове, които ще застрашим ”, съобщи в ефира на Нова телевизия кметът на село Рупите Георги Атанасов. И се разгласи в поддръжка на асфалтирането на този път. 

Припомняме, че предходната година държавното управление отпусна 100 000 лв., а през май - 1,5 млн. лева за реставрацията и за реконструкцията на пътя до Рупите. Античният град е най-посещаваният туристически обект в Югозападна България. Той беше открит през 2002 година, само че заради липса на финансиране дълги години там не се работеше. През последните 2-3 години са разкрити две-трети от него. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР