Спор възникна на онлайн заседанието на ВСС, на което се

...
Спор възникна на онлайн заседанието на ВСС, на което се
Коментари Харесай

Спор във ВСС да се публикува ли докладът за разпределението на делата

Спор породи на онлайн съвещанието на Висш съдебен съвет, на което се разисква отчета за одита на системата за инцидентно систематизиране на делата. Една част от съдиите упорстват той да бъде обществен, а друга - не. Заседанието продължава към този момент съвсем 3 часа, съобщи Българска национална телевизия.
Спорът породи, откакто стана ясно, че по-голямата част от членовете на Висш съдебен съвет признават, че в отчета има ясни изводи, че системата за инцидентно систематизиране на делата не е сигурна и до нея може да има нерегламентиран достъп.
Върховен касационен съд: Висш съдебен съвет да разгласява отчета за системата за инцидентно систематизиране на делата
Според част от членовете даже в техническата част на отчета има линкове, през които може да се влезе в системата и по този метод да се извършат непозволени дейности.
Поради тази причина огромна част от членовете на съвета считат, че в случай че отчетът бъде обществен, то би трябвало да бъде обществен в онази част, която не заплашва сигурността на системата.
Иван Гешев съпостави проблем в правосъдната система с ковид
По традиция главният конфликт беше сред основния прокурор Иван Гешев и ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов.
Гешев заяви за сигнал, получен от него, съгласно който чиновник на администрацията на Върховния касационен съд (ВКС) е дал достъп на компанията, градила компрометираната към този момент от 5 години система за инцидентно систематизиране на каузи " Смарт системс " и до новата Единна осведомителна система на съдилищата, която се чака да проработи до края на годината.
" Вчера получих един сигнал от компанията реализатор на единната осведомителна система на съдилищата. Искам да попитам господин Лозан Панов дали лицето Павел Андреев от Върховен касационен съд е дал достъп, най-вероятно, както сочи тази компания реализатор, на компанията,,Смарт систем " до новата разработвана система. Просто един въпрос, не знам дали ще може да ми отговори? ", попита основния прокурор.
Лозан Панов му отговори: " Главният прокурор би могъл да ме попита за какво не съм дал своя вот и за него при неговия избор. Какво се прави в този миг - отговори на въпроси, задавене на въпроси. Най-важното нещо, което ние би трябвало да създадем в този момент, е да дадем гласност на отчета. Нека напомним правилото, което би трябвало да сме учили още в първи курс, че думите хвърчат писаното остава. "
 
В последна сметка висшите магистрати взеха решение да изслушат на закрито съвещание инспекторите, ревизирали системата за инцидентно систематизиране на делата. Ако те (одиторите) кажат, че могат да изготвят докрад, който да осведоми обществото дали тази система е сигурна или не, само че без да демонстрират способи, по които може да се влезне в нея, то тогава тази част от отчета ще бъде обществена.
От думите на Калина Чапкънова от Прокурорската гилдия, която е и ръководител на Комисия " Професионална подготовка и осведомителни технологии ", стана ясно, че есперти от компанията инспектор имат подготвеност да бъдат изслушани, като с тях към този момент е говорено за това. Оказа се, че в постройката на Висш съдебен съвет към този момент чакат Любомир Тулев и Борис Гончаров.
В момента съвещанието на Висш съдебен съвет подължава с диалог с двамата при закрити врата. Причината магистратите да изискат да затворят чуването за медиите беше, че по отношение на отчета към този момент има стартирало досъдебно произвеждане и той е част от материалите по него. Разрешение от наблюдаващия делото прокурор обаче не е било изтънчено дали може данните от него да се разгласяват.
Гласовете съвещанието на Висш съдебен съвет да продължи да се излъчва онлайн бяха пресечени от Боян Магдалинчев, който изясни, че в контракта с компанията категорично е посочено, че одитът съставлява конфиденциална информация и не следва да се разгласяват детайлите от него, предава " Правен свят ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР