Спор няма. Държавата се нуждае от рестарт. Но не в

...
Спор няма. Държавата се нуждае от рестарт. Но не в
Коментари Харесай

От тотален рестарт се нуждае само изпълнителната власт!

Спор няма. Държавата се нуждае от рестарт. Но не в посоката, към която се пробва да ни подкарат Бойко Борисов, съдружните му сътрудници и подмолните им кукловоди. Вярно е, че днешната правосъдна система би трябвало да бъде срината и построена отначало. Но надалеч по-вярно е другото: съдът и прокуратурата са като незабавната здравна помощ - човек прибягва до потребностите й единствено в краен случай. Или казано още по-метафорично - те са като хиените и лешоядите: може и да са отвратителни, само че не инцидентно ги назовават санитарите на природата.

Според статистиката, всяка година в българските съдилища влизат приблизително по 600 000 нови каузи, а през ръцете на прокурорите минават по към 300 000 новообразувани преписки. Общият брой на магистратите, работещи в двата стълба на третата власт е към 4500 - по 2000 души в съдилищата и прокуратурите, плюс 500 следователи, които участват в картинката от кумова срама.

Причината е известна: през 2006 година тройната коалиция Българска социалистическа партия - Национална движение „Симеон Втори" - Движение за права и свободи, посредством новия Наказателно-процесуален кодекс, изпразни следствието от наличие, а по време на първия си мандат (2009-2013 г.) ГЕРБ непосредствено го ликвидира като независим държавен орган. Естествено - в нарушаване на конституцията, което - още по-естествено - остана неусетно от всички.

Както и да е, диалогът ни е за друго. Средно годишно, органите на Министерство на вътрешните работи записват по 120 000 закононарушения. Така че в задачата се пита: "Какво съставляват останалите 180 000 преписки, по които държавните обвинители са принудени от закона да работят? "

Отговорът е обикновен - зад това число се крие несвършеното от изпълнителната власт, както и почистване на персонални и междуфирмени връзки посредством наказателна принуда, тъй като процедурата е безвъзмездна.

Ще прозвучи необичайно, само че май е пристигнало време да кажем две положителни думи за ГЕРБ. По-скоро - за първия кабинет на Борисов (2009-2013 година).

От 2000 година държавното управление е длъжно да написа и да огласява годишни отчети за положението на администрацията. До 2010 година, когато кабинетът "Борисов 1 " съчинява първия си отчет, в тези четива няма и дума за звената в изпълнителната власт, които имат право да издават актове за определяне на административни нарушавания. А би трябвало, тъй като, откакто приказваме за корупцията като държавна политика, би трябвало да знаем от кое място извира.

Та, в първия годишен отчет за положението на Бойко Борисовата администрация написа следното:

"Към 31 декември 2010 година общият брой на административните звена с функционалности по определяне на административни нарушавания и налагане на административни санкции е 1654, в които работят 19 603 чиновници. От тях звената в централната администрация са 510 - с 12 705 чиновници, а в териториалните администрации звената са 1144 - с 6898 чиновници...

Актове за определяне на административни нарушавания и налагане на административни санкции се издават и от длъжностни лица, които не са проведени в звена на съответната администрация, а са оправомощени от органа, на който е предоставено използването или контролът по използването на съответния нормативен акт... Така броят на чиновниците с функционалности по определяне на административни нарушавания нараства до 23 299, а на административнонаказващите органи - 3099...

През 2010 година са формирани общо 232 532 акта за определяне на административни нарушавания и са издадени 182 372 наказателни постановления...

Наложени са 419 577 броя санкции и имуществени наказания, от които 190 360 е наложила централната администрация, а 229 217 - от териториалната администрация...

Наложените санкции и имуществени наказания са в размер на 132.147 млн. лева, от които 67.483 млн. лева санкции и 64.664 млн. лева имуществени наказания...

От тях са събрани едвам 32% или 41.633 млн. лв..... "

От статистическа позиция, пропорцията се резервира и през идната петилетка. Последните данни са за 2015 година: - наложени санкции, имуществени наказания, квитанции и фишове - 140 млн. лева, събрани... едвам 49.650 млн. лв.!

Както и да огледа човек тези данни, с изключение на най-обикновена срамотия друго мъчно ще открие. И заради тази причина, от 2016 година в годишните отчети за положението на държавната администрация публикуването на тези данни е неразрешено.

Връзката на тази статистика, премълчаната от държавното управление тематика за нуждата от рестарт на изпълнителната власт и стоварването на всички грехове върху главата на държавното обвиняване е повече от директна: в случай че държавната администрация си вършеше работата по закон и съвест, хамалогията на прокуратурата щеше да намалее минимум със 100 000 "излишни " преписки. Тоест - обвинителите нямаше да се занимават и с некадърността на чиновническата войска, а щяха да се концентрират върху единствената си смислена задача - да изправят нарушителите на подсъдимата пейка.

Е, по закон де, не че в настоящия си тип "червенодрешковците " на Темида са се претрепали от усърдие... Който не има вяра - да чете статистика!

Както стана дума първоначално, всяка година органите на Министерство на вътрешните работи записват приблизително по 120 000 закононарушения, а прокуратурата образува "съответните " досъдебни производства. След което "нещата " потеглят надолу, освен това - в геометрична градация: 120 000 досъдебни производства - 30 000 обвинителни акта - 9000 влезнали в действие ефикасни присъди, от които най-малко половината са условни или пробация.

Същата работа се получава и с по този начин лелеяното господство на закона.

Причината е очевадна: една конституция - 375 закона - над 12 000 правилници, наредби, указания тъй наречените, уточняващи процедурите и разпоредбите по използване на конституцията и законите.

И, когато събереш две и две, т.е. неефективна администрация плюс национално законодателно творчество, какво се получава?
Точно по този начин - нужда от рестарт на страната. Но не от хората, която я стартираха в този комфортно непохватен тип!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР