Спор няма, че 2021 година беше успешна за президентската двойка

...
Спор няма, че 2021 година беше успешна за президентската двойка
Коментари Харесай

2021 година за Румен Радев – втори мандат и още порции от властта

Спор няма, че 2021 година беше сполучлива за президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. Те завоюваха безапелационно втори мандат на „ Дондуков “ 2, а три от политическите сили в сегашния ръководещ кабинет ги поддържаха абсолютно по време, а и преди акцията за президентските избори на 14 ноември. Нещо повече - „ Продължаваме промяната “(ПП), „ ИТН “ (ИТН) и Българска социалистическа партия не престават да засвидетелстват топли усеща към президента и вицето и да се вслушват в техните упътвания. Колкото до четвъртия състезател в държавното управление - „ Демократична България “ (ДБ), задоволително е да напомним, че много от техните последователи симпатизираха на Радев, което направи кандидатурата на подкрепените от десните Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе повече или по-малко злощастна. Те не съумяха да се класират за балотажа и останаха пети.



Снимка БГНЕС

Радев и Йотова завоюваха на втория тур против подкрепените от ГЕРБ Анастас Герджиков- Невяна Митева с два пъти повече гласове спрямо съперниците си.

Равносметката за Румен Радев за отиващата си година фактически е, че с изключение на с втори мандат, се снабди и с несравнимо повече въздействие в изпълнителната власт. Правителството се оглавява от Кирил Петков, който Радев назначи в първия длъжностен кабинет за министър на стопанската система. В актуалното държавно управление има още четирима министри, назначени от президента за служебни. Да стартираме с Асен Василев, който е вицепремиер и министър на финансите и да напомним, че той беше финансов министър и в първото служебно държавно управление. Да продължим с досегашния длъжностен министър председател Стефан Янев, който оглавява защитата в сегашния кабинет. На линия е и акад. Николай Денков, който и в двете служебни държавни управления беше учебен министър, а в актуалното резервира поста си.



Снимка: Президентство

И не на последно място – Бойко Рашков, който беше министър на вътрешните работи в двата служебни кабинета и продължава да заема поста и в държавното управление на Кирил Петков. Именно Бойко Рашков е най-големият бодил в очите на ГЕРБ, които след парламентарния избор на 14 ноември се озоваха в съпротива. Именно от Бойко Рашков идват надали не всекидневните разкрития за ръководството на Бойко Борисов и гербистите непрекъснато се оплакват от репресии от негова страна.



Снимка БГНЕС

Ако погледнем обратно, годината на Румен Радев мина с изключение на с всекидневни нападки сред него и Бойко Борисов, в назначение на служебни държавни управления и съвещания преди връчване на управнически мандати. През 2021-а ходихме три пъти на избори, последните от които бяха 2 в 1 – парламентарни и президентски. На процедура от месец май, когато Радев назначи първото служебно държавно управление на Стефан Янев, президентът искрено получи въздействие в изпълнителната власт. Това беше регистрирано и от опозицията в лицето на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация, които изостриха тона към „ Дондуков “2. Не е допустимо хронологически да се проследят нападките сред Борисов и Радев, без да се получи многотомно издание. Няма смисъл да се напомнят, тъй като прекомерно постоянно напускаха територията на политическия спор и влизаха в просташки звук. Да споменем единствено сръднята за честванията на 3 март на Шипка, когато Радев твърдеше, че хората са лишени от празник поради локдауна, а Борисов – че президентът предизвика към нарушение на противоепидемичните ограничения. И да минем през „ пътя на копринката “ - имитация на Борисов, с която упрекна Радев във финансови зависимости и измами.

Важното е, че още от лятото на 2020 година, когато излезе при протестиращите с вдигнат пестник и изрече паметното „ Мутри, вън! “ президентът си сложи за цел и се трансформира в опция на ръководството на Бойко Борисов. Именно по тази причина, по мнението на множеството политически наблюдаващи, изборите печелеха политически обединения, които малко или доста гравитираха към Радев. В единия случай Има Такъв Народ измести ГЕРБ през юли, а във втория – Политическа партия завоюва изборите през ноември и в последна сметка съумя да сформира държавно управление.



Снимка: БГНЕС

Интересни са взаимоотношенията на Румен Радев с издигналата го за първи президентски мандат политическа мощ – Българска социалистическа партия. Първо, още когато рано през тази година Радев разгласи, че ще се кандидатира за втори мандат, Българска социалистическа партия не го поддържа незабавно и безусловно. Има Такъв Народ изпревариха социалистите и първи засвидетелстваха поддръжката си. После Българска социалистическа партия също разгласи съпричастие, само че някак с половин уста. В последна сметка Румен Радев и Илияна Йотова бяха издигнати от предприемчив комитет, който включваше хора от оптимално необятен политически и публичен бранш, в това число отявлени съперници на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Всички разчетоха в това знак, че Радев държи да се еманципира от Българска социалистическа партия, а политическите му желания отиват в друга посока. Няма по какъв начин да не напомним, че дни преди балотажа водачът в оставка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова нападна Радев и надали не отдръпна поддръжката си за него. В момента, в който след Изпълнително бюро на Българска социалистическа партия Нинова разгласи оставката си, тя упрекна Радев в задкулисие. По-късно, в изявление за партийната телевизия на Българска социалистическа партия, тя назова Политическа партия президентска партия и изясни по какъв начин под давление на Радев са се пробвали да купят " Екогласност " и да разбият обединението им.



Снимка: БГНЕС

Въпреки това Нинова влезе в държавното управление на Кирил Петков като вицепремиер и министър на стопанската система. Интересно ще бъде да се наблюдава какво ще е нейното държание по отношение на президента и до каква степен са завехнали старите рани.

Два гафа на Радев регистрираха съперниците му през годината. Единият през май, когато ГЕРБ го упрекна, че е скрил подписаната от него декларация против Русия на срещата на Б9 – страните от Източноевропейското партньорство в границите на НАТО. Декларацията беше във връзка гърмежите във Врбетице, Чехия, а ГЕРБ упрекнаха Радев в безпринципно отношение към Русия и Алианса.

Вторият гаф беше изявлението на Радев по време на дебата му с Герджиков, че Крим е съветски. Репликата на президента провокира остри реакции, в това число и от украинското посолство. После президентската администрация се наложи да изяснява, че Радев не е заел публична позиция, а е визирал обстоятелството на съветско наличие с днешна дата на полуострова. И че позицията на президента и на България не е по-различна от тази на Европейски Съюз и НАТО.

Може би във връзка с президента Радев погледът в бъдещето е по-интересен от погледа в предишното. Именно бъдещето ще покаже дали и до каква степен четворната коалиция е основана по неговата воля и с неговото подпомагане. Доколко ще се намесва, очевидно или скрито, в нежните връзки сред сътрудниците. Впрочем, търканията към този момент започнаха. Има Такъв Народ оповестиха, че не са съгласни с Политическа партия и акцията им „ администрация без коронавирус “, или другояче казано, в Министерския съвет и в министерствата да се влиза единствено със зелени документи. Интересно е дали Радев ще вземе отношение в този спор.



Снимка: БГНЕС

Но най-големият тест без подозрение ще бъде правосъдната промяна. Да напомним, че още през 2020-а Радев направи поредност от съвещания с специалисти и адвокати за промени в Конституцията, свързани със правосъдната власт. И че не крие, че има подготвен план. Въпросът е дали този план ще отиде в Народното събрание и кои от съдружните сътрудници ще застанат зад него. Интересно ще бъде и държанието на Демократична България и до каква степен ще прегърнат президентските хрумвания, в случай че отстъпват от техните.

Иначе Радев сигурно също желае главата на основния прокурор Иван Гешев. Не може да не му е натрупал още от 2020-а за нахлуването на спецпрокуратурата в президентството, за подслушаните диалози във връзка първата дама и двата ѝ щата във Военновъздушни сили когато още не беше публично дама на Радев, само че той командваше военно-въздушните сили и във връзка няколко задържани президентски съветници.

Част от правосъдната промяна и за Радев евентуално се свежда до отстраняването на Иван Гешев. Това е един от най-интересните сюжети за следене през 2022 година. Защото в случай че на президента му липсва въздействие някъде, това е точно в правосъдната власт.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР