Спор между правителството и президента на Чехия за министерски пост

...
Спор между правителството и президента на Чехия за министерски пост
Коментари Харесай

Чехия е на прага на политическа криза заради спор между правителството и президента

Спор сред държавното управление и президента на Чехия за министерски пост прерасна в политическа рецесия, откакто висшият магистрат в страната съобщи, че президентът евентуално нарушава конституцията, предадоха ДПА и " Ройтерс ".

Президентът Милош Земан, който макар най-вече церемониалните си функционалности би трябвало да подписва всички министерски назначения, отхвърля да одобри решението на кабинета да в профил министъра на културата Антонин Станек и на негово място да застане Михал Шмарда. Но ръководителят на Конституционния съд Павел Рихетски съобщи през вчерашния ден, че " бездействието " на президента е в прорез с конституцията на Чехия. Това е обвързване - не право - на президента да утвърждава назначения на министри, сподели магистратът по чешко радио.

И Станек, и Шмарда са представители на Чешката социалдемократическа партия, която е младши сътрудник в държавната коалиция с партията АНО на премиера Андрей Бабиш. Социалдемократите заплашват, че ще дадат под съд президента, с цел да го накарат да работи, само че Бабиш е споделил, че избира договарянията.

Казусът се корени в противоречивото решение на министъра на културата Станек да уволни шефа на Националната изложба в Прага. В средата на май Станек предложи да се отдръпна от поста, само че президентът съобщи, че той не би трябвало да подава оставка, защото е разкрил корупция.

Вчера Милош Земан удостовери тази своя позиция на среща с премиера Бабиш и водача на социалдемократите и вътрешен министър Ян Хамачек. " Убеден съм, че Станек би трябвало да си отиде. Аз работя в границите на конституцията, по този начин прави и министър председателят ", сподели Хамачек след срещата в президентската резиденция в Лани край Прага. Той добави, че " към този момент не е оптимист ", че президентът ще подпише документите за министерската промяна.

 Андрей Бабиш
© Reuters

Андрей Бабиш

Социалдемократите заплашват също, че ще изоставен обединението, в случай че рецесията не бъде преодоляна. Самият Бабиш е на прицела на всеобщи демонстрации в последно време с искане за неговата оставка поради следствие за корист с еврофондове. Премиерът е казвал, че може да има парламентарни избори преди постоянните, планувани за 2021 година Президентът му предлага, в случай че обединението се разпадне, той да потърси поддръжка в крайнодясната антиевропейска и анти-НАТО партия " Свобода и директна народна власт ", само че Бабиш отхвърля този вид.

На 12 юли Земан ще има нова среща с водачите на двете ръководещи партии. Хамачек е декларирал, че по-късно социалдемократите ще вземат решение какви дейности да подхващат. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР