Спомняте ли си прочутия регламент 1677/88 на ЕК, който заклейми

...
Спомняте ли си прочутия регламент 1677/88 на ЕК, който заклейми
Коментари Харесай

Пловдивчани си искат лятното часово време

Спомняте ли си фамозния правилник 1677/88 на Европейска комисия, който жигосах кривите краставици? Дори българският законодател, който е виждал какво ли не, беше заловен неопитен от разпоредбите за привлекателен тип и съвършени ограничения на родния корнишон. И за жалост, се оказа, че какъвто и спор да се заформи оттова нататък в Европейска комисия, призракът на „ правата краставица “ ще остане да витае над всички бъдещи регламенти и наставления. Приеме ли те човек един път несериозно, това не предстои на смяна. Особено в случай че индивидът е българин. Недоверието ни към преценката на Европейска комисия ненапълно изяснява слабия интерес към въпроса за промяната на часовото време. Допитването до жителите завърши на 11 октомври, а едвам няколко хиляди българи взеха присъединяване в националната анкета.

Мирослава Атмажова

Анкетата на „ Марица “ обаче даде един явен и безапелационен отговор - пловдивчани си желаят лятното часово време. Първоначално то е въведено с практичната цел да спести електрическа енергия, възползвайки се оптимално от светлата част на деня. Идеята на закона в никакъв случай не е била да се любуваме на дългите слънчеви дни и сантиментални късни залези. Била е да спестим пари.

Добрата вест е, че българинът дълги години тренира в тази дисциплинираност, тъй като и без друго към този момент икономисва пари от всичко. Храна, облекла, книги, почивки, опазване на здравето - енергоспестяваща нация като нашата би могла без проблем да добави и уличното осветяване към листата. Лятното часово време се появява на смешка - Бенджамин Франклин предлага французите да бъдат принудени да стават с топовни гърмежи, с цел да спестят пари от свещи вечер. Знаейки какъв брой доста наши сънародници живеят на ръба на мизерията, шегата на Бенджамин не е занимателна у нас. С типичното си възприятие за комизъм обаче българинът съумява да откри предопределение на лятното часово време. Печелим по-дълъг туристически сезон по морето, повече светлина през работния ден и повече поспиване заран. Всеки втори пловдивчанин в анкетата на „ Марица “ дава същия отговор.

Контрапункт се явява зимното часово време. Някои лекари го поддържат с тезата, че би понижило случаите на сърдечен удар, инсулт, изтощеност и стрес. В реалност рисковете за здравето идват не толкоз от избора на часово време, колкото от непрекъснатото превключване от зимно в лятно и назад. По предписание зимното часово време се избира от балтийските и скандинавските страни, а е мъчно да повярваме, че в тези страни народът всеобщо измира от инфаркт и инсулт. За българите изгодата от зимното часово време е малко по-различна. Щом по-рано се стъмва, по-рано можем да окупираме масата, кръчмата или брачната половинка. Как бихме употребявали дългите вечери, си е строго самостоятелен проблем, само че като нищо зимното часово време да подтиква раждаемостта и да помогне на естествения приръст. Около 34% от интервюираните пловдивчани се съгласяват, че дългите вечери има с какво да се запълнят.

Както нормално се случва, в моментите на раздвояване опираме до по-висши сили, които да решат казуса. 6.6% от пловдивчани избират да оставят самия Бойко Борисов да поеме въпроса в свои ръце, нещо, което той сигурно би направил с наслада. Стига да му остане време.

На последно място в анкетата ни се подрежда отговорът, който всички чакахме - „ Все ми е едно “. В края на краищата установяването на единно часово време няма да преобърне живота ни. Както сме намирали време през лятото да седнем на маса с другари, по този начин намираме и през зимата. Разликата е само какво пиво поръчваме. С идентичен триумф можем да се успим за работа през юли и през декември. Доколкото сами съумяваме да организираме персоналното си време и не ни се постанова да сверяваме биологичния си часовник два пъти годишно, в действителност можем да кажем, че ни е все едно коя везна ще надделее. Помогни си самичък, с цел да ти помогне Юнкер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР