Употребата на марихуана може да повлияе на способността ви да мислите и планирате, казва проучването

...
Спомняте ли си онези класически стоунър пичове – Чийч и
Коментари Харесай

Спомняте ли си онези класически стоунър пичове – Чийч и Чонг, някой? — прекарват дните си в напоена с плевели стая (или кола), способни на малко, освен да намерят това следващо страхотно хай?

Ако не го направите, това не е изненадващо. Тъй като все повече и повече държави се опитват да легализират марихуаната, стереотипните умопомрачаващи ефекти на тревата са отминали, често заменени от приемането на лекарството като приемлив начин за общуване, релакс и по-добър сън.

 02 марихуана пушене STOCK Adobe Stock

Но докато обществото може да е забравило въздействието, което тревата може да има върху мозъка, науката не е.

Проучванията отдавна показват, че надрусването може да навреди на когнитивната функция. Преглед на изследванията от януари 2022 г., публикуван в списанието Addiction, установява, че въздействието може да продължи далеч отвъд първоначалния максимум, особено при юноши.

„Нашето проучване ни позволи да подчертаем няколко области на когнитивни способности, увредени от употребата на канабис, включително проблеми с концентрацията и трудности при запаметяването и ученето, което може да окаже значително влияние върху ежедневния живот на потребителите“, каза съавторът д-р Александър Дюме, асоцииран клиничен професор по психиатрия в университета в Монреал.

Тривата може да повлияе на способността ви да вземате решения, да решавате проблеми и да изпълнявате други когнитивни функции, установи проучване. Тревата може да повлияе на способността ви да вземате решения, да решавате проблеми и да изпълнявате други когнитивни функции, установи проучване. Adobe Stock

„Употребата на канабис при младежите може да доведе до намалено образование, а при възрастните до лошо представяне на работата и опасно шофиране. Тези последствия може да са по-лоши при редовни и интензивни потребители“, каза Дюме.

Въздействието на Weed върху мозъка може да бъде особено пагубно за когнитивното развитие на младежите, чиито мозъци все още се развиват, каза д-р Меган Морено, професор по педиатрия в Училището по медицина и обществено здраве на Университета на Уисконсин, който не е участвал в проучването .

„Това проучване предоставя убедителни доказателства за отрицателни когнитивни ефекти от употребата на канабис и трябва да се приеме като критично доказателство за приоритизиране на превенцията на употребата на канабис сред младежите“, каза Морено. „И противно на времето на Чийч и Чонг, сега знаем, че мозъкът продължава да се развива до 25-годишна възраст.

„Родителите трябва да са наясно, че юношите, употребяващи канабис, са изложени на риск от увреждане на най-важния им орган, мозъка им.“

Мислене на по-високо ниво

Прегледът от януари 2022 г. разглежда проучвания върху над 43 000 души и открива отрицателно въздействие на тетрахидроканабинол или THC, основното психоактивно съединение в канабиса, върху по-високите нива на мислене в мозъка. Тези изпълнителни функции включват способността да се вземат решения, да се запомнят важни данни, да се планират, организират и решават проблеми, както и да се контролират емоциите и поведението.

Вейп тийнейджър. Млада красива кавказка брюнетка, която пуши електронна цигара на улицата през пролетта. Смъртоносно лош навик. class= Vape тийнейджър. Млада красива кавказка брюнетка, която пуши електронна цигара на улицата през пролетта. Смъртоносен лош навик. Adobe Stock

Можете ли да възстановите или обърнете тези дефицити? Учените не са сигурни.

„Изследванията разкриха, че THC е мастноразтворимо съединение, което може да се съхранява в телесните мазнини и по този начин постепенно да се освобождава в кръвта в продължение на месеци“, каза Дюме, добавяйки, че са необходими висококачествени изследвания, за да се установи дългосрочното въздействие на тази експозиция.

Някои проучвания казват, че отрицателните ефекти върху мозъка могат да намалят след спиране на употребата на трева, но това може да зависи и от количеството, честотата и годините на употреба на марихуана. Възрастта, в която е започнала употребата на плевели, също може да играе роля, ако попада в ключовия период на развитие на младежкия мозък.

„Досега най-последователните промени, причинени от употребата на канабис, най-вече хроничната му употреба, по време на младостта, са наблюдавани в префронталния кортекс“, каза Дюме. "Такива промени могат потенциално да доведат до дългосрочно прекъсване на когнитивните и изпълнителните функции."

Вземете седмичния бюлетин на CNN Health

всеки вторник от екипа на CNN Health.

В допълнение, някои проучвания показват, че „ранната и честа употреба на канабис в юношеска възраст предсказва лошо познаване в зряла възраст“, ​​добави той.

Докато науката подрежда това, „трябва да се обмислят превантивни и интервенционни мерки за обучение на младите хора относно употребата на канабис и обезсърчаване от употребата на веществото по хроничен начин... тъй като младежите остават особено податливи на ефектите на канабиса“, каза Дюме.

Тази история е публикувана първоначално през 2022 г. и е актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР