Спомняте ли си как в училищните си или студентски години

...
Спомняте ли си как в училищните си или студентски години
Коментари Харесай

Четенето на книги - алтернатива на секса

Спомняте ли си по какъв начин в учебните си или студентски години се чудихте на така наречен книжни плъхове и техния най-малък интерес към удоволствията на плътта? Или сте били на противоположната страна – не сте знаели по какъв начин да обясните възвишеното си увлечение към книгите? Независимо дали му се отдавате всецяло или го комбинирате с други удоволствия, любовта към четенето има своето научно пояснение. Според проучванията на немски учени и испанските им сътрудници от университета в Барселона, оповестени в Current Biology, човешкият мозък получава същите тласъци от четене като от секса и опиатите, задействат се едни и същи зони на основния ни компютър, написа how2bg.com. Идеалната причина да четем повече.

Изследването

В реалност екипът учени е имал малко по-различна тенденция на проучването си – ролята на езика в човешката еволюция. Развитието на диалект е базата, на която стъпва човешкото знание и живота в общественост. Все още обаче остава мистерия по какъв начин тъкмо са се зародили говора и системата от думи. Според една от теориите научаването на нови думи задейства центровете на задоволство в мозъка и го стимулира да учи повече. Бягащите от час по британски няма да се съгласят с това евентуално. Учените обаче са от тези, които намират задоволство в знанието и са се впрегнали да потвърдят безпочвеността на мисловния мързел.

В съответното проучване са взели присъединяване 36 души, които са били подложени на функционален магнитен резонанс. Под наблюдаване са попаднали тези зони от мозъка, които се задействат при научаване на нови думи и игрословици. В резултат се оказало, че и двете действия задействат център в мозъка, виновен за изпитването на задоволство. Същият център потвърдено се задейства и при вкусна храна, секс и дрога. Но за разлика от тези подразбиращи се изкушения, проучването на нови думи, основава връзки сред центровете на задоволство и на говора. Участниците в проучването, които имали повече и по-стабилни връзки сред тези зони, научавали думите по-бързо от тези, при които те били по-слаби.

Четенето като опция

Ако до този миг сте гледали надменно на четенето, това е нов мотив да се заровите в хубава книга. Преживяващите любовно отчаяние от своя страна могат да подобрят настроението си със записване на курс по непознат език. Вместо вървене по питейни заведения и секс за една нощ, организирайте си литературна вечер и удоволствието ви е обезпечено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР