Спомняте ли си, че руски спътник щеше да се превърне

...
Спомняте ли си, че руски спътник щеше да се превърне
Коментари Харесай

Пълен провал на руския опит за изкуствена звезда в орбита

Спомняте ли си, че съветски сателит щеше да се трансформира в една от най-ярките звезди в небето? Е, явно той не съумя. Спътникът, наименуван " Маяк " и създаден от Московския държавен университет по машиностроене, започва на 14 юли с ракетата " Союз ". Планът бе да се разгърне в орбита огромен безоблачен отражател с форма на пирамида.

Но екипът и съветските медии оповестяват, че не се е получило. В обява на уеб страницата geektimes.ru, представен от offnews.bg, ръководителят на плана Александър Шаенко съобщи, че рефлекторът " Маяк " се е отворил погрешно или изобщо не се е отварил.

Той означи, че някои фенове астрономи оповестяват, че са следили " Маяк ". Но Шаенко отбелязва, че те са по-вероятно да са били други спътници, които отразяват Слънцето, в сравнение с самият сателит " Маяк ". Смята се, че някакъв минус на структурата може да е предизвикал казуса или спътникът да се е сблъскал с галактически отпадък в орбита.

" Цялата виновност за всички грехове, в това число и неправилните калкулации, неприятно работещото приложение, неприятния PR и всичко, обвързвано с плана, поемам аз. Аз предизвиках този план и към момента го управлявам ", съобщи Александър Шаенко.

Една от грешките на плана е прогнозата какъв брой свръхярък ще бъде " Маяк ". Разработчиците бяха декларирали, че спътникът ще има магнитуд от -10, който значи, че ще е третият по бляскавост единствено след Слънцето и Луната. Изчисленията на IFLScience допускат, че щеше да бъде - 3, което го прави четвъртият по-яркост след Венера.

Сега екипът ревизира за какво рефлекторът не е съумял да се разгърне, само че е малко евентуално да бъде възобновен. Това може да е музика за ушите на някои астрономи, които бяха повдигнали опасения, че яркостта на " Маяк " би могла да повлияе на астрономическите наблюдения.

За страдание или не, според от вашата позиция, този план наподобява се провали. Нашите звезди ще бъдат с една изкуствена звезда по-малко, за положително или за неприятно, заключава IFLScience.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР