Спомняш ли си мъжа от медальона ми, Джени? Дето го

...
Спомняш ли си мъжа от медальона ми, Джени? Дето го
Коментари Харесай

Откъс от Червеният тефтер

Спомняш ли си мъжа от медальона ми, Джени? Дето го откри в чекмеджето последния път, като беше тук?
Появи се един ден в парка. Аз седях на скамейка под липата. Ярките слънчеви лъчи си проправяха път през клоните и листата и обливаха със светлина белите страници на книгата ми. Изведнъж някаква сянка надвисна над мен. Вдигнах глава и погледнах право в нечии очи. Блестяха, като че ли се смееше. До ден сегашен помня ясно по какъв начин беше облечен: износена бяла риза, червен вълнен пуловер и бежов панталон. Нямаше костюм, колосана яка или колан със златна закопчалка. Изобщо не изглеждаше състоятелен. Кожата му обаче подсещаше на коприна, а сериозните му устни бяха толкоз изящни, че ми се дощя просто да се приближа към него и да ги целуна. Странно възприятие. Той погледна въпросително към празното място до мен, аз му кимнах и той седна. Помъчих се да продължа да чета, само че силата, която протичаше посред ни, беше прекомерно мощна. И този мирис. Ухаеше така прелестно. Сякаш проникваше право в душата ми.
– Мислех да се разходя. – Вдигна краката си нагоре и ми сподели износените си обувки като самобитно пояснение.
Засмях се зад книгата си. Заслушахме се в шумоленето напразно из клоните и на цвърченето на птичките, които се ухажваха.
– Дали госпожицата би желала да повърви малко с мен?
Поколебах се единствено за момент и се съгласих. Този следобяд се разхождахме, до момента в който слънцето се скри зад дърветата. Времето спря и всичко останало загуби значение. Бяхме единствено той и аз. Беше толкоз естествено още от първите няколко крачки, които извървяхме един до различен. Целуна ме пред вратата за сбогом. Хвана нежно главата ми с две ръце и се приближи толкоз доста, че двамата се сляхме в едно. Устните му бяха меки и топли. Държеше ме компактно в обятията си.
– Утре на същото място, по същото време – прошепна ми най-после той.
После се отдръпна бързо, изгледа ме от глава до пети, изпрати ми въздушна целувка и изчезна в хладната нощ.
Казваше се Алан Смит и беше американец, само че имаше родственици в Париж и смяташе да им гостува задълго. Беше изпълнен с плам и грандиозни проекти. Учеше архитектура, мечтаеше да промени света и да преобрази очертанията на града.
– Париж е на път да се трансформира в музей. Трябва да наложим модерното, елементарното и функционалното.
Слушах го изумено и се усещах погълната от един до този миг чужд за мен свят. Алан говореше за къщи, за нови, забавни строителни материали и по какъв начин се употребяват, само че също и за живота на хората и по какъв начин той би могъл да се промени в бъдеще. Как един ден както мъжете, по този начин и дамите щели да имат работа и нямало към този момент да се нуждаят от прислужници. Беше толкоз налегнат от концепциите си, че стартира да скача по пейките в парка и пламенно да жестикулира, с цел да илюстрира някое свое скимване. Помислих си, че е вманиачен, само че се възхищавах на жизнеността му. След това той обхвана бузите ми с ръце и притисна меките си устни към моите. Носеше усета на слънцето. Топлината от устните му мина през моите и се разля по цялото ми тяло. Придаде ми някакво чудно успокоение. Започнах да вдишвам по-леко, а тялото ми се извърши с живот. Щеше ми се да можех да остана вечно там. В прегръдките му.
Парите, общественият статус и бъдещето в никакъв случай не са били по-маловажни от оня миг във френския парк, измежду един топъл пролетен ден, в който се разхождах с мъжа с износените обувки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР