Спомням си как видях новината за убийството на американския президент

...
Спомням си как видях новината за убийството на американския президент
Коментари Харесай

Коронавирусът: Ами, ако това се беше случило през 2005 г.

Спомням си по какъв начин видях новината за убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди. Падането на Берлинската стена и атентатите от 11 септември 2001 година са запечатани в паметта ми. Нищо обаче не може да се съпостави с актуалната пандемия от ковид във връзка с резултата върху всекидневието на хората, написа кореспондентът на BBC Рори Kелан-Джоунс.

Докато обаче извозвам дните си в онлайн видеоразговори с сътрудници, във FaceTime със сина ми и внучката ми, които са в апартамент на другия завършек на Лондон, и подновявам профилите си в другите обществени медии, се сещам за едно нещо: ами в случай че това се беше случило през 2005 година, тъкмо преди да стартира ерата на смарт телефоните?

Много от цифровите принадлежности, които използваме, с цел да поддържаме връзка, да си набираме храна и с цел да запазим разсъдъка си или не съществуваха тогава или пък бяха налични за малко на брой.

Фейсбук тогава бе на една година, само че към момента беше единствено колежански феномен като доближи до английските университети едвам през есента на онази година.

Instagram и WhatsApp изобщо не съществуваха. Приказките за " обществени медии " пък щяха да провокират озадачени погледи, макар че доста хора преоткриваха старите си другари посредством Friends Reunited, която бе купена от ITV през 2005 година

YouTube бе родена през същата година, Twitter се появи на идната година, а Apple пусна своя iPhone чак през 2007 година

Смартфоните през днешния ден са нашия главен вход към интернет, даже и когато всички сме си у дома.

Преди 15 години към 8 милиона семейства във Англия имаха широколентов интернет. Техните настолни компютри достъпваха интернет със скорости ди 10 мегабита в секунда, което значи че свалянето на албум отнемаше минута и половина. Други 7 милиона семейства към момента употребиха dial-up връзка.

Това значи, че всички типове, услуги, които сега са от основна значимост, тогава едвам прохождаха.

Skype бе основана от естонски бизнесмени през 2003 година, само че към момента представляваше единствено услуга за интернет телефония и конферентни диалози. От компанията прибавиха видео през 2006 година

Ако искахте да проведете видео диалог с някого, трябваше да разполагате със скъпо съоръжение. Сега използваме FaceTime и WhatsApp с цел да виждаме и беседваме с близки и познати.

Откриваме също по този начин услуги като Zoom и Bluejeans. На избран стадий през предходната седмица Zoom, която до момента се ползваше единствено от бизнес клиенти, бе на второ място в App Store след TikTok.

Днес 96% от английските семейства имат широколентов интернет със междинна скорост на даунлоуд от 54 мегабита в секунда. Това дава опция на милиони хора, които другояче работят в офис, в този момент да работят от у дома.

Блокадата нанася големи провали на стопанската система, само че съгласно Келан-Джоунс ситуацията можеше да е доста по-лошо.

Що се отнася до онлайн извършването на покупки, услуги като Ocado и Tesco.com тогава към този момент бяха на пазара от няколко години, само че съставляваха едвам 3% от продажбите на дребно.

В последните дни те съставляват към 20% от продажбите и жителите се убеждават какъв брой значими са микробусите за доставка и водачите за днешния метод на живот.

Преди 15 години, преди облачните технологии да улеснят разрастването на който и да е бизнес, онлайн търговците щяха да имат още по-големи проблеми със задоволяването на скачащото търсене, в сравнение с имат напоследък.

След като милиони деца останаха по домовете, платформите за онлайн образование също усещат натиска.

През 2005 година обаче, въпреки че се говореше за софтуерното образование, по-голяма част от фокуса бе ориентиран към подобряването на IT системите в учебните заведения, а не към отдалеченото образование във време, когато доста деца нямаха компютър или широколентов интернет у дома.

Сега се тормозим, че опазването на здравето няма достъп до технологиите, от които има потребност. Представете си обаче да ви се постанова да поръчате лекарство с рецепта или да ревизирате признаците за ковид отдалечено през 2005 година

Що се отнася развлеченията, плоските тв приемници бяха нови, а високата разграничителна дарба се развиваше, само че тв приемниците не бяха свързани с интернет. Това означаваше никакви стрийминг услуги и никаква опция децата да се включват в онлайн курсовете за физически извършения.

Вероятно тогава са могли да изровят видео с извършения на Джейн Фонда и да го пуснат във VCR плейъра.

Кварталните приложения като Nextdoor да вземем за пример се оказаха доста скъпи в последната седмица, помагайки на разнообразни общности да се провежда в помощ на най-уязвимите хора. На доста места общителни съседи популяризират брошури из кварталите, в които оферират своята помощ, тъй че общностният дух не би трябвало безусловно да разчита на най-новите технологии.

В последните години има доста терзания за това какво предизвикват смарт телефоните и обществените медии на нашия метод на живот. Това, което ни се споделя е, че онлайн приятелите не са същински другари, че няма сурогат на общуването лице в лице и че взирането в екраните по през целия ден е нездравословно за нашето здраве.

Ние обаче можем да излезем от тази рецесия с нова оценка за тези софтуерни принадлежности, които могат да бъдат извънредно потребни и даже животоспасяващи, в случай че се употребяват рационално, твърди Келан-Джоунс. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР