Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с

...
Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с
Коментари Харесай

Румен Радев присъства на редакционния съвет на БТА по повод 120 г. на медията

" Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на господин Пеевски, аз схващам като груба операция ", разяснява президентът Румен Радев в отговор на въпрос за вчерашното изявление на премиера. Държавният глава отговори на въпроси в Българска телеграфна агенция, където през днешния ден беше посетител във връзка 120-ата годишнина на медията и участва на публицистичния съвет.

София
 © фотоси: Българска телеграфна агенция
Според президента министър председателят Борисов е получил " коледен подарък " с цялостната, безрезервна поддръжка от Ахмед Доган. " Партията на господин Борисов гласоподава единомислещо импортирания от господин Пеевски закон за КТБ. И в случай че някой в действителност смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на господин Пеевски, той дължи отговори на въпроси ", съобщи Радев. " Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с господин Пеевски. Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с господин Пеевски. Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски ".

Радев разяснява, че е " извънредно поласкан ", че министър председателят следи с такова голямо внимание хората от администрацията му. " Не единствено тяхното настояще, само че дори демонстрира и творчество във връзка с тяхното минало ". Горд съм, че имам интелигенти съветници, секретари, шеф на кабинета. Но никога те не са повода за напрежението сред нас, а това са доста други неща, сподели президентът Радев.



Той уточни " пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената, целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите неистини около нея, прекратената рационализация и разсипията във въоръжените сили, концепциите за безкрайни концесии, неналичието на бистрота в благосъстоятелност, в управнически решения, в харчене на финансови средства, бетонирането на корупцията с новия закон, внасянето на промени, и то генерални промени, в законите сред първо и второ четене без публично разискване и без съпътстващите мнения от отрасловите институции, злополуката в задграничните вложения, неналичието на ефикасна политика за развиване на човешкия капитал, мизерните пенсии и заплати след дълги години на шумно оповестяване на стопански напредък и на финансова непоклатимост ". Това са все неща, които всяват напрежение, уточни президентът Радев. Той добави и отхвърленото му несъгласие за мораториума за новаторските медикаменти. В същото време бяха разпределени едни големи суми, и то в сфери, където очевидно има потвърдени най-малкото проблеми, каквото е санирането, разяснява президентът.



Попитан дали счита, че изтеглянето на Истанбулската спогодба е победа и това ли е най-важният спор за обществото сега, президентът отговори, че не става въпрос за победи и загуби. Радев поздрави премиера, че има напредък във визията му по Истанбулската спогодба. Вече имаше задоволително спор по тематиката, изрекоха се всевъзможни мнения, само че значимото е следното - както аз одобрявам препоръки от премиера Борисов и се вслушвам в тях, аз също мога да му дам съвет да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете отвън България, да прочете конвенцията на британски или френски, тъй като това са двата езика, на които тя има меродавен юридически смисъл. Тогава стават ясни доста неща, добави Радев. По думите му българският народ не е отхвърлил конвенцията, тъй като е недоразвит или недоразбрал, а тъй като има полезности и не приема да бъде лъган.

Президентът разяснява също стиковането и създаването на единна външна политика на страната. Тя е доста значима, постоянно съм твърдял, че България би трябвало да има една външна политика и по тази причина решенията би трябвало да се вземат преди дадени събития. Изключвам всевъзможни мои искания към премиера Борисов, с това, което споделих, че съм научил от медиите за оповестената към този момент среща с турския президент Ердоган с ръководителите на Европейски Съюз.

Никога не се налагам там, където не съм канен. Но е доста значимо ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет, а България, и аз чакам това от премиера - да сложи към господин Ердоган, тези въпроси, на които от дълго време чакаме отговор - за гаранция за невмешателство на Турция в нашите вътрешни работи, в нашия избирателен развой, за невмешателство в духовния живот на нашите, български мюсюлмани, за обезщетенията на тракийските бежанци, сподели президентът Румен Радев.



Попитан дали е съгласувал с премиера назначението на нов шеф на НСО, както и посланически назначения, президентът отговори, че в това отношение с премиера имат доста правилен и кардинален разговор - както за оферти, които той прави, по този начин и за оферти на президента. Не желая да разясня никакви имена, до момента в който не видя съгласувателен автограф, сподели президентът.

Аргументите ми бяха доста ясни, те са разбрани от необятната българска общност. Не импортирам моите вета по преценка дали Народното събрание ще ги отхвърли или не. Длъжен съм да го направя там, където виждам, че има противоречие най-малкото с Конституцията, разяснява също президентът в отговор на въпрос за отхвърленото от депутатите негово несъгласие върху промени в Закона за посевния и посадъчния материал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР