Спомен за световно известния авангардист Кристо ще излъчи NOVA тази

...
Спомен за световно известния авангардист Кристо ще излъчи NOVA тази
Коментари Харесай

Филм-портрет за Кристо с телевизионна премиера по NOVA

Спомен за международно известния авангардист Кристо ще излъчи NOVA тази събота, 6 юни, от 12:30 ч. Телевизията е единствената, която има извънредните права на кино лентата, осъществен с поддръжката на акцията „ NOVA поддържа българските филми “. Зрителите ще имат опцията да си напомнят артистичните търсения, невижданата отдаденост и неповторимо чувство за хармония на създателя. Лентата наблюдава процеса по реализирането на една от най-мащабните и амбициозни арт съоръжения, създавани в миналото, проникновено разкривайки и вътрешния свят на личността Христо Явашев.

„ Плаващите кейове “ са измежду последните завършения на Кристо, които се зараждат като взаимна концепция с партньорката му Жан-Клод още през 1970 година

Изумителният шедьовър става действителност през 2016 година – седем години след гибелта на Жан-Клод, в италианското езеро Изео. Арт инсталацията дава опция на посетителите да вървят безвредно 3 км по вода в продължение на 16 дни посредством свързани полиетиленови кубове, обгърнати в ослепителен жълто-оранжев цвят.
 Да вървиш по вода NOVA
„ Филмът най-общо казано е всичко това, което никой не е виждал за този план. Случването му даде невероятна опция да се направи доста добър портрет на един човек в деяние. Изключително фокусиран, той тича след комплицирани и невъзможни фантазии ”, споделя Андрей Паунов, режисьор на кино лентата.
 Христо Явашев NOVA
Изваден от баналните предразсъдъци за сюжет, „ Да вървиш по вода “ споделя историята и работата на Кристо , и екипа му. В лентата феновете ще видят и неговия племенник Владимир Явашев, който през последните години е дясната ръка на актьора и взе участие в основаването на всички негови планове. В продължение на шест месеца 10 екипа наблюдават целия развой по построяването на „ Плаващите кейове “, от които са снимани над 750 часа недопечен материал , представящ впечатляващата работа на легендата Кристо.

„ Този филм е сбъднат в колаборация с Кристо, инсталиран е в постройката му. Когато започнахме да го вършим, главната концепция беше по какъв начин можем да покажем есенцията на изкуството му и начинa, по който то се случва. За Кристо изкуството е развой, а не резултат. Завършеният план е черешката на тортата, само че същинското неспокойствие идва от представянето на опциите, превъзмогването на бюрокрацията и опитомяването на силите на природата ”, изяснява Паунов.

Дебютирал на интернационалния фестивал в Локарно, предходната година филмът „ Да вървиш по вода “ откри 23-ото издание на София филм фест, а също откри място в формалните селекции на филмовите фестивали в Торонто и Ню Йорк. След като лентата се завъртя сполучливо в кината, следва и извънредната му телевизионна премиера в ефира на NOVA. Заглавието заема особено място в богатото портфолио от най-гледаните български продукции, които медията поддържа като част от дълготрайната акция „ NOVA поддържа българските филми “.

Не пропускайте телевизионната премиера на „ Да вървиш по вода “ в събота, 6 юни, от 12.30 ч. по NOVA!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР