Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а

...
Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а
Коментари Харесай

В търсене на изгубеното спокойствие

„ Спокойният разум не може да бъде обезпокоен или изплашен, а следва своя вътрешен темп в наслада или неудача като часовник по време на стихия. ”
Робърт Луис Стивънсън

Всеки ден ни среща с нови стресови обстановки. Още вдигайки утринния вестник, цялостен с черни летописи, или попадайки в запушване на път за работа, неприятното възприятие като че ли ни следва на всяка крачка. Не изчезват и неотложните задания в офиса и вкъщи, които гълтам всяка свободна минута. Постепенно у нас се образува едно задушаващо чувство, че времето в никакъв случай няма да ни стигне за всичко това, което би трябвало или което желаеме да свършим. Така се зараждат и отрицателните мисли и настроения у нас. Но вместо да потъваме в депресивни положения, от които след това ще ни е доста мъчно да се измъкнем, можем въобще да не позволяваме това да се случи, като променим метода си на мислене.

Сред проблемите, до които води актуалният забързан темп на живот, са нервността, страхът, неувереността, възприятие за безсмислие и фрустрация. Но в основата на всички тях стои неналичието на баланс сред натоварения ни график и времето за себе си. Моментите, в които се отделяме за другарство със своето вътрешно аз, са тези, които построяват у нас „ имунитет ” против напрежението на всекидневието. Тези скъпи минути уединено могат да ни заредят с позитивни страсти и успокоение на духа, стига да знаем по какъв начин да „ изключваме ” неприятните и затормозяващи мисли. Съществуват няколко умствени настройки, познати на доста мъдри хора, които прилагани постоянно, биха ви помогнали да релаксирате съзнанието си и да се насладите на спокойствието, което идва по-късно.

Живея в сегашното
Сигурно постоянно се ядосвате за отминали събития или съжалявате, че не сте създали или споделили нещо в точния миг. Вероятно също по този начин се хващате по какъв начин мислите за далечното бъдеще и си представяте какво ще се случи с блян или боязън. Но нито връщането обратно и съжалението за остарели неточности, нито паниките за бъдещето имат някакво значение сега. Реален е само актуалният момент и по какъв начин ще го изживеете. Ако започнете интензивно да бъдете тук и в този момент, ще се освободите от страстите, с които ви товарят мислите за минали прекарвания и бъдещи упования. Изведнъж в мозъка ви ще се отвори едно чисто пространство, в което към този момент не се надбягват невротични мисли, а има единствено успокоение и будно наличие.

Отворена съм към смяната
Промяната не постоянно е за неприятно, само че всякога ни хваща неподготвени. Като същества на навика ние изпадаме в суматоха, когато нещо не стане по този начин, както сме възнамерявали. А в действителност живота прави това, което би трябвало – движи се напред и ни побутва и нас да създадем същото. Оставайки гъвкави и отворени към новото, вие ще се приспособявате по – бързо и безболезнено към непознатите обстановки във вашия живот. Помнете, че не можете да контролирате всичко, което се случва, само че можете да се научите по какъв начин да се адаптирате към него. Не обвинявайте и не се оплаквайте, в случай че не можете да извършите нещата разнообразни, тъй като по този начин се стресирате още повече. Най – положителното за вас е да приемете събитията такива, каквито са и да продължете напред с живота си.

Нищо извън не може да ме разстрои
Понякога се случва да преживеем незаслужено отношение или да изпитаме материални загуби, или даже да станем очевидци на аморални действия по отношение на различен човек. В такива моменти може би се чувствате безсилни и смутени с дни. Но не е нужно да е по този начин. Реагирайки отрицателно против нещо или някого, сами вредите на себе си. Всъщност вие сте господарят на вашия вътрешен свят и вие решавате дали да допуснете нещо извън да ви раздруса радикално. Въпрос на избор е дали неприятното държание на другите ще ви накара да страдате. Това не значи да станете безразлични, а в противен случай да деянията грижа и предпочитание да измененията нещата към по – положително, само че като тръгнете от едно уравновесено и уравновесено вътрешно положение.

Благодарна съм за всеки нов ден
Всъщност колкото и да е забързан денят ни, постоянно има време да се спрем за момент и да се порадваме на нещо красиво и чисто като изгрева, цветето на полянката пред блока или погледа на обичан човек. Припомняйте си всички тези (на пръв поглед) дребни неща, за които сте признателни, когато усетите напрежението на деня да ви натежава. Ще видите какъв брой бързо ще забравите ежедневните паники и терзания.
В последна сметка, не е елементарно да си изградим една здрава сграда на душевното успокоение в гръмък и бързо изменящ се свят като нашия, само че не е и невероятно. За да постигнете мечтаното, главното е да поддържате съзнанието си необременено от непотребни отрицателни мисли и упования, и несъмнено, да отделяте време за обичаните си занимания, които ви вършат щастливи.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР