Споделянето на информация за размера на заплатата между колеги и

...
Споделянето на информация за размера на заплатата между колеги и
Коментари Харесай

Шефът ви изкарва повече пари, отколкото предполагате. Ядосва ли ви или ви мотивира това?

Споделянето на информация за размера на заплатата сред сътрудници и изключително сред сътрудници и шефове към момента се прави рядко на множеството работни места. Ново изследване на Harvard Business School обаче демонстрира забавни резултати за това какво се случва с хората, когато схванат тъкмо какъв брой изкарва началникът им.

Първо било казано на участващите чиновници, че техни сътрудници взимат по-големи заплати. Това им подействало демотивиращо и те почнали да поставят по-малко старания в работата си . Дотук нищо изненадващо.

Любопитното било, когато на хората било разкрито, че шефовете им получават доста повече пари, в сравнение с те са предполагали. Тогава чиновниците... започвали да работят още по-усърдно, да остават до по-късно в офиса и да бележат по-добри резултати.

" Хората стават по-скоро стимулирани, в сравнение с ядосани, когато научат какъв брой взима ръководителят им. Сумата им работи вдъхновяващо и те стартират да се стараят, като се надяват да получат покачване и някой ден да получават какъв брой шефа. Виждат крайната си цел ", изясняват създателите на изследването, представени от Inc.com.

И по този начин, става известно, че чиновниците са много по-разочаровани, когато равните на тях по сан прибират повече пари, в сравнение с когато началникът го прави, даже и да става въпрос за голяма разлика. Амбициите стават по-големи, а издигането - още по-апетитна хапка. Поне съгласно цитираното изследване. Едва ли то ще накара доста шефове да разгласят на висок глас заплатите си, само че въпреки всичко демонстрира много забавен феномен.

А вие по какъв начин бихте се чувствали, в случай че откриете, че началникът ви взима доста повече от това, което сте предполагали - ядосани или стимулирани?

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР