Споделянето на храната е една от най-забавните игри както за

...
Споделянето на храната е една от най-забавните игри както за
Коментари Харесай

Отровни храни за папагалите

Споделянето на храната е една от най-забавните игри както за хората, по този начин и за животните. Ако стопаните на папагалчета постоянно се отдават на това развлечение с пернатите си любимци, ще повлияят добре на прочувственото им здраве.

Отговорността за храната на папагала е напълно на стопаните. Не всичко, което хората ядат, става и за пернатите им любимци. Някои от храните заплашват съществено живота им.

Авокадо за папагала

Към неразрешените храни за папагали спада авокадото. В костилката и кожата му се съдържат субстанции, причиняващи сърдечни проблеми. Токсичността му за птиците е доста мощна и води до гибелта на папагалчето.

Забраната важи и за райската ябълка, папаята, мангото и суровите и сварени картофи. Не бива да се дават и никакви захаросани плодове на папагала. Забраната важи за всички плодове с костилки, съдържащи синилна киселина. Тя е отровна за птицата.

Шоколад

Наричат шоколадът сладка отрова. Това се отнася до хората, само че освен. Съвсем безусловно важи за папагала. Негативното въздействие върху храносмилателната му система се показва в гадене и разстройство. Засягането на централната нервна система води до пристъпи и припадъци при птицата, завършващи със гибел на папагалчето.

Гъби

Гъбите са тежки за папагалчето и водят до повръщане и диария. С това обаче нездравословното им деяние не се изчерпва. Пънчето и шапчицата на гъбата провокират чернодробна непълнота на папагалчето и водят до бърза гибел.

 Гъбите са рискови за папагалите

Сушен фасул

Папагалчетата обожават сварените бобови зрънца, те са деликатес за тях. Суровите или накиснатите от тях обаче съдържат токсина фитохемаглутинин. Той унищожава белите и алените кръвни кафези и е рисков за пернатия домакински любим.

Алкохол

Алкохолът е смъртоносна отрова за папагалите. Ефектът е съдбовен освен в случай че пъстроперият питомец опита алкохол, само че и пияни вишни, коктейли и други алкохолни смеси.

Сол

Папагалите, както всички животни, се нуждаят от някакво количество сол. То обаче е извънредно по-малко от това, което гълтам хората. Затова солниците, както и солени храни от рода на ядки, чипс, салами и други с високо наличие на сол са несъответствуващи за хранене на папагал.

Лукът и чесънът, подправките, черният самун, млечните артикули без изварата, са също неразрешени храни за папагали, които в огромни количества са същинска отрова за птицата.

Вижте също подобаващи ядки за папагали и потребните за папагалчетата зеленчуци.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР