Споделянето на батерии би било много по-евтин подход при предоставяне

...
Споделянето на батерии би било много по-евтин подход при предоставяне
Коментари Харесай

Колективното съхранение с батерии ще е ключово


Споделянето на акумулатори би било доста по-евтин метод при даване на енергийни услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Съхранението на сила с акумулатори е технология, която носи огромен капацитет във връзка с декарбонизирането на стопанската система, само че изгодите са доста по-големи, когато батериите се споделят сред общностите – т.е. когато се употребяват групово. Това откри изследване, ръководено от Университета в Отаго в Нова Зеландия.

Намаляването на разноските за акумулаторите води до бързо нахлуване на батериите за „ домакинска приложимост “. Те се употребяват основно за предпазване на слънчева и вятърна сила за приложимост по-късно. Но в това време акумулаторите биха могли да имат разнообразни други приложения в бъдещата електрическа мрежа, споделя доцент Майкъл Джак, съавтор на изследването и шеф на енергийната стратегия в катедрата по физика на университета.

„ Например, батериите биха могли да бъдат употребявани за подаване на сила назад в мрежата, когато има дефицит. Или биха разрешили на къщата да понижи търсенето си на електричество от мрежата по време на интервали на ограничавания “, разяснява доцент Джак, представен от.

Батериите в дома ще изиграят основна роля за нахлуване на електрическите коли. „ Тъй вървим към все по-голямо потребление на възобновима сила и усилваме потреблението на електрически транспортни средства, тези услуги биха били от изгода за локалната общественост и националните електро-мрежи, а освен за обособената къща с батерията “, споделя доцентът.

Проучването се концентрира върху намиране на тъкмо оня потенциал на батерията, който може да поддържа пиковото търсене под избрана стойност както за обособената къща, по този начин и за цяла група къщи (клъстер, ). Фокусът на откривателите е върху изглаждането на натоварването към дадена междинна стойност, както и върху понижаване на пиковете. В този развой батерията има за задача да подсигурява, че потреблението на електрическа енергия в мрежата не надвишава авансово заложен предел.
още по тематиката
„ Ключовият резултат от нашето изследване сочи, че размерът на батерията, нужен за тази цел, е доста по-малък, в сравнение с се счита. Той е до 90 % по-малък – в случай че къщите се третират групово, а не поотделно”, прецизира доцент Джак.

Например, в случай че пиковото ползване настава при търсене над 3kW на къща, то разгръщането на батериите поотделно за 20 къщи ще изисква 120kWh потенциал за предпазване. Но в случай че са свързани в мрежа, тогава при взаимното им действие ще са нужни едвам 7kWh. Споделянето на акумулатори или съществуването на една батерия на 20 къщи би било доста по-евтин метод при даването на тези услуги, подчертана доцентът.

Друга значима констатация е обвързвана с това, че пиковете са най-вече през зимата. Тогава, съгласно учените, батерията има основната роля да „ обира “ пиковете, до момента в който през лятото, когато се генерира повече електричество от, тя може да играе другата си значима роля – съхранението.

Въпреки че сега пазарите на електрическа енергия не са проектирани да употребяват огромни клъстери от акумулатори, с цел да употребяват описания капацитет, обстановката бързо се трансформира. Проблемът, който разказаният метод взема решение, е незадоволителният потенциал на преносните системи в значително елементи на света. Това са райони, където, заради увеличението на локалното население, потреблението става все по-интензивно.

Електропреносните трасета са в положение да покрият „ нормалното “ потребление, само че в пикови моменти – да вземем за пример, най-студените и най-горещите дни от годината – трасетата биват претоварвани. Това води до сривове и оставя без електрозахранване цели региони. Моделът с батериите, препоръчани от учените, може да понижи сходни проблеми.

В бъдеще доста семейства вероятно ще разполагат с, било то от „ домашен “ клас или пък акумулаторите на своите електрически транспортни средства. Всички тези акумулатори ще могат на собствен ред да дават услуги на мрежата, споделят откривателите от Нова Зеландия.

„ Тези акумулатори и други уреди в домовете и бизнеса ще имат интелигентни контролери, които ще им разрешат да понижават търсенето или да подават електрическа енергия назад към мрежата, с цел да се приспособят към съмненията на променливите и да сведат до най-малко потребността от мрежова инфраструктура. Хората, които реагират по този метод, ще бъдат възнаградени за услугите си към огромната мрежа “, имат вяра учените.

Това е решение, което ще понижи разноските на равнище домакинство, само че в това време ще изиграе основна роля за декарбонизацията на електроенергийните системи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР