Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо

...
Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо
Коментари Харесай

Фалшиво социологическо проучване вдига двойно одобрението за „Възраждане“

Споделян десетки пъти пост във Facebook съдържа резултати от хипотетично допитване измежду 5000 българи за електоралните им настройки. Като източник на данните в „анкетата“ в оповестената графика е посочен „БНМ Рисърч груп“. А датата е „05.2022“, оповестява БНР.
Твърдение: Социологическо изследване пренарежда радикално политическия пейзаж в България

Резултатите слагат преди всичко ГЕРБ-СДС с 21,2%, на второ място „Възраждане“ с 18,4%. Трети са „Продължаваме промяната“ с 15,7%, а като четвърта политическа мощ се подрежда Движение за права и свободи с 11,3 на 100. Следват Българска социалистическа партия 8,9% и новата групировка „Български възход“ с 5,6%. Едва след тях се подреждат „Има подобен народ“ – 4,9% и „Демократична България – 4%.

Резултатите от хипотетичната анкета имат една съществена разлика със скорошни социологически допитвания на „Алфа рисърч“ и „Тренд“ (виж графиките по-долу) и тя е, че резултатът на „Възраждане“ е към двойно по-висок, най-малко съгласно данните на „БНМ Рисърч груп“.

    Постът с „проучването“ на БНМ не е от персонален профил, а от Facebook страница, на която е посочено, че е обвързвана с „Възраждане“ – оповестен е линк към уеб страницата на партията. На формалната интернет страница на партията обаче няма безусловно никаква информация за сходна социологическа анкета, нито за „БНМ Рисърч груп“.

Справка в интернет не откри никакви следи от съществуването на хипотетичната социологическа организация.

Пред БНР Боряна Димитрова, шеф на социологическата организация „Алфа рисърч“, съобщи, че в никакъв случай не е чувала за „БНМ Рисърч груп“, макар че „имената в сектора не са много“.

„Не ни е известно да има сходна работеща организация. Това, което прави усещане в графиката, чисто професионално, е нереалистично високият брой изявленията – 5000. Никой не работи с такива извадки. Обикновено този „трик“ се употребява, с цел да се внушава достоверност“, сподели още Димитрова.
Заключение
Данните в оповестената във Facebook „анкета“ на „БНМ Рисърч груп“ са  НЕДОСТОВЕРНИ . В интернет пространството няма и диря от сходна социологическа организация, а две скорошни изследвания дават сходни едно с други, само че разнообразни от тези на „БНМ“ резултати. От сектора също не са чували в никакъв случай за социологическа организация „БНМ Рисърч груп“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР