СподелиЗа поредна година Международната общност отбелязва 1 декември-Световен ден за

...
СподелиЗа поредна година Международната общност отбелязва 1 декември-Световен ден за
Коментари Харесай

Отбелязваме световния ден за борба срещу СПИН

Сподели
За поредна година Международната общественост отбелязва 1 декември-Световен ден за битка против СПИН. През 2023 година той е под наслов  Пазя себе си, вардя и теб! “.

Тази година се означават 42 години от откриването на първия случай на СПИН в света.

Синдромът на добитата имунна непълнота (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, породено от вируса на ХИВ. Болестта прогресивно понижава успеваемостта на имунната система, правейки болния уязвим.

ХИВ се предава посредством директен контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност. Това става най-често при полов контакт, само че също и при кръвопреливане, приложимост на нечисти игли за инжектиране, при бременност, раждане, кърмене от майка притежател на вируса.

Въпреки, че светът е постигнал забележителен прогрес от края на 90-те години на предишния век, ХИВ продължава да бъде един от главните световни проблеми в региона на публичното здраве.

По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с вируса.

Най-малко един на всеки 10 души с ХИВ в Европейския съюз към момента не знае, че е инфектиран, което способства за закъснели диагнози, по-лоши резултати от лекуването и в допълнение разпространяване на вируса, сочат данни на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите. Над 766 хиляди души в Евросъюза са ХИВ положителни.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР