СподелиЗа неслужилите в казармата млади читатели пояснявам – партенките са

...
СподелиЗа неслужилите в казармата млади читатели пояснявам – партенките са
Коментари Харесай

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Партенки – мърляви и миризливи

Сподели
За неслужилите в казармата млади читатели разяснявам – партенките са части плат (хасе), които ни караха да носим вместо чорапи.

Заедно с военната работа, партенката изчезна от казармата, само че не и от живота. Настани се трайно в медиите, в изявленията на политиците, в посланията на пропагандистите.

Всеки нов ден ни носи нов слух – партенка. При влизането в Европейски Съюз: Европа ни не разрешава шкембе чорбата! При Ковид пандемията: Ще умрем от имунизациите! Около приемането в Шенген: Австрия ни цялостни с мигранти! Покрай демонтирането на „ солдата с автомата ”: Посегнаха и на Шипка!

Последната миризлива партенка: Вадят „ Аз съм българче ” от учебниците ”!

Слухът потегли от едно изречение в една публикация от един уебсайт. Изречение, мнение на авторката, в което се споделя, че за интеграцията на децата на мигранти в българските учебни заведения надали е най-подходящо да учат наизуст „ Аз съм българче ”.

Бих добавил, че и за децата на българските турци (10 на 100 от нашето население) Вазовото стихотворение не е уместно – да караш турчета наложително да декламират „ Аз съм българче ” ми припомня за оня „ възродителен развой ” отпреди няколко десетилетия. Процес принудителен, умислен и извършен от Българска комунистическа партия, за който по този начин и нямаше наказани. Сега отначало ли ще се „ възраждаме ”?

Най-активни към партенката, несъмнено, са „ възрожденците ” от „ Възраждане ” – те първи скочиха да бранят Вазовото стихотворение, макар че никой няма желание да го маха – това от министерството на просветата го обясниха нееднократно. След тях, като по даден знак, се възпалиха и създателите от Съюза на българските писатели – те пък излязоха със специфична декларация в техния вестник „ Словото през днешния ден “ – възвание срещу „ отродителството ”. И други политици, партии и организации се пробваха около Вазовата лирика да си подвигат оклюмалия рейтинг.

Партенката „ Аз съм българче ” някак необичайно се разви и стана проблем номер едно – тиражираха я уеб сайтове и вестници, почнаха разисквания в телевизионни студия. Още няма призован родолюбив протест пред просветното министерство, само че и това може да се чака. Очаквам и съветски флагове на митинга – то всички клюки, които се пускат напоследък, са хибридки-„ частушки ” – неслучайно много кремълски деньги се наливат в хибридната война.

И стратегия „ Хоризонт ” на БНР не пропусна да доразвие партенката – там водещият на предаването „ Политически неточно ” Петър Волгин зададе въпрос към слушателите дали желаят да се отстрани Вазовото стихотворение от учебниците? Слушателите му, несъмнено, бяха единомислещи – по какъв начин ще се протяга ръка на Вазов! Но имаше и такива, които попитаха водещия в ефир: за какво разпространявате клюки – никой няма желание да вади „ Аз съм българче ” от програмата! „ Не съм казвал такова нещо! ” – ехидно им отвръщаше Волгин – Аз единствено запитвам! ”.

Ей по този начин, сякаш единствено с запитване, с подмятания и с недомлъвки, и националният радиоефир популяризира партенки – мърляви и миризливи. Според основния политнекоректен пропагандатор, това било независимост на словото…

Може да е независимост, само че на лъжливото слово…

Михал Мишковед

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР