СподелиВече близо месец няма реакция от страна на властите по

...
СподелиВече близо месец няма реакция от страна на властите по
Коментари Харесай

„Това би било скандал във всяка една нормална държава“: Защо съмненията за контакти на министър с Нотариуса не са тема №1?

Сподели
Вече близо месец няма реакция от страна на управляващите във връзка информацията, че актуалният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, като шеф на ГДБОП е общувал с.

Разследването беше на 11 март от bird.bg и от него излиза наяве, че има засечени диалози от мобилно приложение от телефона на Калин Стоянов – това излиза наяве от трафичните данни на диалозите му, добити от досъдебно произвеждане против него.

В същия ден, час и минута от същото приложение диалог е провел и Нотаруса.

Двамата организират диалог по едно и също приложение, започващ в едно и също време и с идентична дълготрайност, обобщават от bird.bg. Няма данни с кого са говорили Стоянов и Божанов, само че вероятността те да са провели два обособени диалога с трети лица, а не между тях, клони към нулата.

Не съм оптимист, че в Народното събрание ще реализира резултати, разяснява в предаването „ Неделя 150 “ на БНР журналистът Николай Стайков, който е съосновател на Антикорупционния фонд.

Той сложи въпрос за какво от един месец няма никаква реакция на обявата на bird.bg.



„ Това би било скандал във всяка една естествена страна и би било тематика номер 1 в медиите до изясняването на тона дали е правилно, или – не. Видяхме изкривяването на цялата политическа система – този въпрос просто не се повдига “, разяснява Стайков.

Той акцентира, че на върха на Министерство на вътрешните работи сега има назначения, посочени от ПП-ДБ:

„ Има директни доказателства, а безмълвно беше и доказано. Обещанията за битка с корупцията не могат да бъдат единствено избирателен девиз, а при първият допир с значима власт това да се не помни. Във всяко известие на Министерство на вътрешните работи по случаите „ Петьо-Еврото “ и „ Нотариуса “ има една стъпка напред и няколко обратно “, изясни той.

Стайков уточни още, че от документите, по които има досъдебни производства, излизат имената на началници на прокурорите, които би трябвало да проверяват.

„ В документите, по които има формирани инспекции или досъдебни производства, излизат имената на самите началници на редовите прокурори, които би трябвало да проверяват. Накрая остава едно голо заричане от прокуратурата, че няма никаква форма на напън. Ние от АФК можем да изброим най-малко 25 метода, по които един административен началник може да въздейства – и то по легален и по незабележим метод, върху обективността на едно следствие “, посочи той.

По думите му назначението на спомагателни прокурори е един безусловно легален метод да се въздейства върху едно досъдебно произвеждане.

Стайков акцентира, че АКФ деликатно следи какво се случва с няколкото източника на материални доказателства по двата случая – „ Осемте джуджета “ и „ Нотариуса„:



„ В тези две най-важни досъдебни производства на прокуратурата, които са от най-изявените дълго работили групи на въздействие в правосъдната система, се приказва напълно искрено за компрометиращи записи с магистрати и висши служители на реда.

Като се отворят документите, това се приказва безусловно непосредствено и свободно. Говори се за разнообразни типове компрометиращи записи – най-вероятно става дума за главно два типа записи, които са свързани с корупция и с непосредствено компрометиращи обстановки.

Най-голямото ни терзание е дали това (флашки, дискове, компютри) няма да се покрие и да изчезне или просто да бъде изтрито, тъй като огромна част от корупционното въздействие в правосъдната система се оказва реализирано тъкмо по този метод.

Няма по какъв начин да чакаме такава скъпа стока, която непосредствено може да бъде конвертирана във въздействие в правосъдната система, да изчезне просто, а по-скоро някои ще се трансфорат в някаква друга група на въздействие или ще възкръсне някоя от старите “, разяснява още Николай Стайков.



Журналистът уточни, че директната връзка сред политици и правосъдната система се реализира през избора на основния прокурор, „ от който, поради доста мощно изразената подчиненост в прокуратурата, се получава директното въздействие в цялата прокуратура, оттова и правосъдната система„:

„ Директен сътрудник на политическо въздействие в прокуратурата е фигурата на основния прокурор “, акцентира журналистът.

Според него групите на Петьо-Еврото и на Мартин-Нотариуса не са просто два разнообразни тима, които са се срещнали на върха:

„ По силата на отрицателната селекция в правосъдната система нагоре отиват тъкмо приятелите на тези хора. Излезе името на магистрата Георги Ушев, който по-късно стана ръководител на Специализирания съд, а той отговаряше тъкмо за най-големите корупционни каузи “, напомни Стайков.

Той заяви, че в някои от идващите документи, които АКФ ще разгласява, ще има доста по-директна връзка от упоменатата с Ушев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР