СподелиУстановена е необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на

...
СподелиУстановена е необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на
Коментари Харесай

Спешно демонтират Паметника на Съветската армия

Сподели
Установена е нужда от незабавен ремонт, пренасяне и реституция на Паметника на Съветската войска. Това излиза наяве от заключението на регионалната администрация в столицата, която изследва положението на монумента, заяви Българска национална телевизия.

Експертното мнение демонстрира необходимост от незабавна реституция, за която е нужен ремонт и пренасяне. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, вследствие на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и „ бронзова болест “ (меден хлорид).

При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители. За предотвратяването им е належащо слагането на спомагателна ограда, което ще се случи в границите на деня през днешния ден, 7 декември.

Предстои пускане на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне, според решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия.
Подобен паметник няма на никое място в Европа
Повече от 20 години у нас се води спор за печалния паметника на несъществуващата към този момент Съветска войска. Той стои на допустимо най-натрапчивото място в София и е едно от първите неща, които виждат както децата ни, по този начин и задграничните гости на града.

България е единствена страна с монумент на окупационна войска, а болшинството софиянци са съгласни с отстраняването му.

Припомняме, че напъните за демонтирането на Паметника на руската войска, се ускориха след началото на военната атака на Русия в Украйна. Станаха по-интензивни и митингите на последователите на Украйна пред паметника, именуван от тях с различното име МОЧА (Монумент на окупационната алена армия), а също и дейностите на отбрана на паметника от страна на поддръжници на Русия.

Демонтирането на монументи в страните от Европа, свързани със Съюз на съветските социалистически републики, зачести след съветската инвазия в Украйна.
Трибуна за изложение на недоволството на хората
Паметникът, който се намира в центъра на София, постоянно е употребен като основа за изобразяване на графити с най-различна политическа тема. Наричани от някои вандалски прояви, те постоянно са израз на публичното неодобрение по отношение на избрани събития и дейности, в които е намесена Русия или някогашният към този момент Съветски съюз. Особена известност получават няколко арт интервенции с публични и политически послания, направени от 2011 година насам.

Вижте по-интересните от тях:

В основата на този проблем стои казусът с националното ни достолепие. Трудно е да разбираем на децата си, за какво в другите страни централните монументи са на техните най-важни царе и революционери, а у нас най-важните монументи са на една непозната войска, която безогледно окупира България, и принадлежат на една империя, която към този момент по този начин или другояче се разпадна. Става дума за Съветския съюз. Подобен монумент няма място в централната част на столицата.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР