СподелиТвърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям

...
СподелиТвърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям
Коментари Харесай

Проверка на факти: Опасни ли са дрождите в хляба?

Сподели
Твърдение за нездравословни дрожди в хляба се тиражира с огромен интерес в обществената мрежа Фейсбук, а екипът БНР за инспекция на обстоятелства потегли по следите на изказванието.

Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти.

В нея се твърди, че, в случай че ядем самун с квас, „ дрождите, попадайки в кръвта ни, стартират да се развъждат, употребяват нашите витамини, микроелементи, протеини “.

И в това време „ отделят отрови и паразитират в тялото ни “.

Авторът на обявата, който не е конкретизиран, счита, че актуалният самун е „ едно от най-ужасните изобретения на човечеството “.

Екипът за инспекция на обстоятелства на БНР се обърна към експерт в областта на хранително-вкусовата индустрия.

Доц. Анна Колева е началник на катедра „ Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските артикули “ към Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

Доц. Анна Колева, началник на катедра „ Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските артикули “ към Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, показва, че

редица браншове от хранително-вкусовата индустрия се основават на виталната дейност на дрождите .

Това са винопроизводството, пивопроизводството, спиртопроизводството и хлебопроизводството.

Дрождите са необятно публикувани в природата, населяват места, съдържащи въглехидрати. Срещат се върху плодовете, цветовете, листата на растенията, в почвата на лозата, на овощните дървета и други

Според доцент Колева изказванията в публикацията  не почиват на никаква научна основа . Хлебните дрожди (Saccharomyces cerevisiae)  не са термофилни .

Оптималната им температура за развиване е 30°С. При изпичането на хляба, което става на 180 – 260°С, те умират.

Тяхната единствена роля в тестото е да ферментират захарите, при което се отделя въглероден двуокис и етилов алкохол, по този метод се оформя шупливостта на хлебната средина и се получава самун с по-голям размер. 

На изказванието за нездравословните дрожди в хляба във Фейсбук реагира и доктор Аспарух Илиев, който е началник на лаборатория в Берн.

В обявата си той показва, че „ при печенето на хляба дрождите биват убити, а даже и живи, нямат никакъв нездравословен резултат върху микробиом и тяло. За нахлуване в кръвта и размножаване там – няма такова нещо! “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР