СподелиСлед около три часа в безизходна дискусия относно присъединяването на

...
СподелиСлед около три часа в безизходна дискусия относно присъединяването на
Коментари Харесай

Как политическият финт на Олаф Шолц убеди Виктор Орбан да се откаже от ветото си върху разширяването на ЕС?

Сподели
След към три часа в безизходна полемика по отношение на присъединението на Украйна към Европейски Съюз, немският канцлер Олаф Шолц предложи на унгарския министър председател Виктор Орбан да си вземе кафе и да излезе от стаята.

„ Ако Орбан в действителност не желае да се съгласи да стартира договарянията за разширение на Европейски Съюз с Киев, той би трябвало да обмисли дали да не напусне залата за малко “, сподели канцлерът Олаф Шолц.

Той насочи тази рекомендация към унгарския водач пред своите сътрудници от Европейски Съюз, които се бяха събрали към кръглата маса за договаряния по време на срещата на върха на водачите в четвъртък.

Идеята му разреши на останалите 26-ма водачи на Европейски Съюз да одобрят пътя на Украйна към присъединение с нужното единогласие. Според разпоредбите на Европейски Съюз, то е допустимо и в случай че един водач отсъства. А Орбан от своя страна към момента може да твърди, че не е дал своя вот в поддръжка на Украйна.

След като двамата мъже разговаряха в коридорите, Орбан напусна залата, проправяйки пътя за историческото решение на Европейски Съюз да стартира договаряния за присъединение с Украйна. То идва след дни на неустановеност, поради гневната съпротива на Орбан.

Забележителната тактика на Шолц, която беше разказана пред POLITICO от трима чиновници, осведомени със събитията, повдигна вежди в Брюксел и отвън него. Представянето на канцлера на европейската сцена, откогато беше назначен през 2021 година, е спорно и е определяно като отчаяние до момента. Критиците му означават неналичието на тактически ходове и информационни умения спрямо предшественичката му Ангела Меркел.

Идеята, че водач на Европейски Съюз би трябвало да напусне залата, с цел да бъде взето единомислещо решение, е извънредно необикновена. Всъщност, представители на Европейски Съюз и дипломати на срещата на върха в четвъртък не можаха да кажат дали ходът на Шолц е бил употребен в миналото преди.

„ Той употребява остарял трик от времето си с младите социалисти “, сподели чиновник на срещата на върха на Европейски Съюз, имайки поради младежката организация на Социалдемократическата партия (SPD) на Шолц, в която канцлерът е бил заместник-председател през 80-те години.

Друг източник сподели, че позицията на Орбан е почнала да се колебае по време на взаимна закуска с Шолц, френския президент Еманюел Макрон, ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Вечерта Орбан се бореше да даде правдоподобни причини по отношение на изказванието си, че в Украйна липсва господство на закона, поради което не е подготвена за присъединение, твърди източникът.

Твърдението на Орбан, че Комисията е позволила неточност при оценката на напредъка на промените в Украйна, беше подкопано от фактът, че комисарят, отговарящ за разширението, Оливер Вархели, е непосредствен политически съдружник от Унгария, определен персонално от Орбан.

Часове по-късно, на срещата на върха, водачите на Европейски Съюз продължиха да подлагат на критика унгарския министър председател поради продължаващия му отвод да стартира договаряния с Украйна.

„ След няколко часа, в които другите 26 водачи бяха развенчали всички причини на Орбан, предлагането на Шолц пристигна в точния миг и беше доста потребно “, описа европейски посланик.

След като водачите на Европейски Съюз оповестиха решението за започване на договаряния за присъединение, Орбан го разкритикува с обява във Фейсбук:

„ Унгария не желае да бъде част от това неприятно решение! “, написа той.

По същото време украинският президент Володимир Зеленски отпразнува известието като написа в платформата X (преди twitter):

„ Благодаря на канцлера Шолц за персоналните му старания и на Германия за нейното водачество. “

*Текстът е оповестен в POLITICO. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР