СподелиС навлизането в четвъртия месец от войната в Газа представители

...
СподелиС навлизането в четвъртия месец от войната в Газа представители
Коментари Харесай

Каква ще бъде съдбата на ивицата Газа след края на войната

Сподели
С навлизането в четвъртия месец от войната в Газа представители на Израел, Палестинската самостоятелна власт, Съединени американски щати и други страни започнаха да приказват по-открито за това какво ще последва след края на военните дейности. Нито един от обсъжданите проекти няма да задоволи желанията на всички страни, само че те дават рамка за възможни договаряния, написа Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Предложенията на основните играчи
Канцеларията на израелския министър на защитата Йоав Галант в четвъртък показа проект за „ идната фаза “ на войната и за ориста на палестинския анклав след приключването на военните дейности. Той планува линията Газа да се ръководи от палестински органи, без присъединяване на „ Хамас “, както и да се сътвори многонационална работна група за възобновяване на анклава. Премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли бъдещата роля на Палестинската самостоятелна власт, която управлява част от окупирания Западен бряг, а Галант не оповести изключително доста детайлности за това по какъв начин би изглеждало палестинското ръководство след войната, показва Ройтерс.

Държавният секретар Антъни Блинкън в петък стартира следващата си дипломатическа обиколка в Близкия изток, с цел да организира спомагателни съвещания за това по какъв начин ще се ръководи Газа след ликвидирането на „ Хамас “. „ Това, което ясно декларирахме, е, че желаеме в дълготраен проект да забележим обединяването на Западния бряг и Газа под палестинско ръководство и работим точно в тази посока “, съобщи в четвъртък представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Според източници на Ройтерс Египет има предложение за произвеждането на избори и даването на гаранции на „ Хамас “, че членовете на палестинската ислямистка формация повече няма да бъдат преследвани.

В отговор на египетското предложение представител на „ Хамас “ съобщи пред английската осведомителна организация, че бъдещето на Газа може да бъде несъмнено само от самите палестинци, заради което е недопустимо каквото и да е предаване на властта в изискванията израелската опасност.

Президентът на Палестинската самостоятелна власт Махмуд Абас прикани за неотложно преустановяване на войната в линията Газа и за привикване на интернационална конференция за мир, на която да се създаде трайно политическо решение, водещо до основаването на палестинска страна в линията Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим.
Икономически претекстове зад спора
Международната общественост даде обещание да даде 860 млн. $ за възобновяване на палестинския анклав след военната интервенция на Израел. Но съгласно калкулации на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD) още преди експлоадирането на войната на 7 октомври за избавянето на популацията на Газа от бедността са били нужни най-малко 838 млн. $ годишно, отбелязва телевизия „ Ал Джазира “. Трайното преустановяване на спора сред Израел и палестинците няма да бъде допустимо без дълготрайни вложения в икономическото и човешкото развиване на палестинските територии в размер на милиарди долари годишно. Един от подценяваните способи за генериране на сходни доходи би било на Паалестинската самостоятелна власт да се даде обективен дял от изгодите от запасите на петрол и природен газ в окупираните територии и Източното Средиземноморие, които понастоящем се експлоатират единствено от Израел, добавя основаната в Катар телевизия.
Газовите залежи край Газа
Вторите съглашения от Осло, които бяха подписани през 1995 година, дават на Палестинската самостоятелна власт морска пълномощия върху водите на палестинския анклав до 20 морски благи от неговия бряг. През 1999 година Палестинската самостоятелна власт подписа 25-годишен контракт за изследване за съществуването на газ с компанията „ Бритиш газ груп “ (БГГ), напомня осведомителният портал „ Мидъл ийст ай “.

През 2000 година английската компания откри ресурси от газ, оценени на 1,4 трилиона кубични фута, като 60% от тези ресурси принадлежат на палестинците. През юли същата година израелският министър председател даде на БГГ гаранции за сигурност за прокарването на първия сондаж „ Марийн 1 “ (Marine 1) като част от политическото самопризнание от страна на Израел, че сондажът е под юрисдикцията на Палестинската самостоятелна власт.

Новите запаси от петрол и природен газ, открити в Източното Средиземноморие, се правят оценка на 524 милиарда $. Според отчет на Организация на обединените нации обаче забележителна част от тези активи ще би трябвало да се получават от палестинците. Но след блокадата на крайбрежния анклав през 2007 година израелското държавно управление откри в действителност надзор върху морските ресурси от природен газ в Газа, показва „ Ал Джазира “. Оттогава компанията реализатор БГГ работи с израелското държавно управление, като на процедура заобикаля палестинското държавно управление при изследването и създаването на газовите залежи. В последно време Израел стартира да създава нови находищата на петрол и газ в Източното Средиземноморие само за своя лична полза.
Проектът „ Бен Гурион “
Някои анализатори считат, че част от претекстовете на Израел за интервенцията в палестинския анклав са свързани и с рестартирането на плана „ Бен Гурион “ от 60-е години, който планува построяването на канал, конкурентен на Суецкия, написа списание „ Модърн дипломаси “. Както е известно Суецкият канал е главният воден път, който свързва Европа и Азия. Той е благосъстоятелност на Египет и носи големи доходи на страната. За финансовата 2022-2023 година те възлизат на 9,4 милиарда $, а за миналата на 7 милиарда $.

По план каналът „ Бен Гурион “ би трябвало да се простира от залива Акаба наоколо до израелско-йорданската граница, да минава през долината Араба сред планините Негев и Йорданските възвишения, след това да продължава на запад и север, минавайки през линията Газа, откъдето да се влива в Средиземно море. Според няколко източника крайното пристанище на плана „ Бен Гурион “ би трябвало да бъде в Газа, отбелязва изданието.

За „ Бен Гурион “ се заприказва още веднъж при сключването на Аврамовите съглашения сред Израел и Мароко, Судан, Бахрейн и ОАЕ. На 2 април 2021 година Израел разгласи, че ще стартира този план през юни 2021 година, само че това несъмнено не се случи и една от главните аргументи може да е точно линията Газа, показва „ Модърн дипломаси “.
Обратно в действителността
Много от сюжетите за ориста на Газа след края на военните дейности се основават на визиите за това, което участниците би трябвало да създадат, а не на дейностите, които евентуално ще подхващат, написа основаната в Съединени американски щати Фондация „ Карнеги “ за интернационален мир.

Може да се допусне, а това бързо става и факт, че в хода на израелската военна интервенция ще загинат доста цивилни и огромна част от Газа ще бъде разрушена, в това число и жилища и инфраструктура. Ще бъдат наранени и сериозни аспекти на гражданския живот. Израел най-вероятно ще сътвори обилни военни буферни зони, които може би ще останат недостъпни за палестинците за неопределен срок, предвижда американската фондация.

Към Газа евентуално няма да се насочат израелски заселници, а там могат да бъдат построени военни уреди. Доминацията на Израел в крайбрежния анклав няма да е толкоз мощна, колкото на Западния бряг, само че сходно ниво на надзор по този начин или другояче няма да е нужно, защото главната цел на израелските управляващи в Газа е да предотвратят опцията за офанзиви против Израел от нейна територия, а не да пазят своите заселници, счита неправителствената организация.

Освен че ще разсели жителите на Газа в границите на територията на самия анклав, израелската военна интервенция може да принуди забележителен брой хора да го изоставен и да се насочат към Синайския полуостров. Но наподобява, че тази опция понижава както вследствие на външния напън, по този начин и на доста острата опозиция от страна на Кайро. Но по-нататъшното разселване и обезлюдяване за основаване на буферни зони ще сложи жителите на Газа в още по-несигурно състояние. Възможно е от позиция на сигурността си Израел да анексира някои области от северната част на крайбрежната линия и да ги трансформира в затворена военна зона, предвижда още Фондация „ Карнеги “ за интернационален мир.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР