СподелиПротестно автошествие в София под надслов За по-високи възнаграждения с

...
СподелиПротестно автошествие в София под надслов За по-високи възнаграждения с
Коментари Харесай

След зърнари, миньори и животновъди, сега протестират от КНСБ

Сподели
Протестно автошествие в София под надпис „ За по-високи хонорари с Бюджет 2024 и ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България “, проведено от КНСБ, блокира центъра на София. Работещи в разнообразни сфери от цялата страна се събраха под прозорците на властта, с цел да изискат по-високи хонорари.

Митингът стартира в 10.00 часа до постройката на Народното събрание от страната на площад „ Княз Александър I “. КНСБ организира протестен протест до постройката на Българска народна банка.  Днес на митинг излязоха учители, здравни служащи, водачи в градския превоз, миньори, земеделци пожарникари, хора от сферата на културата също бяха съпричастни.

Протестиращите не са удовлетворени от бюджет 2024. Те упорстват за по-високи заплати.

„ Стига към този момент работещи небогати “ и „ Искаме парите, които сме проработили “ – бяха част от посланията, които се чуха. Чуха се даже изявления, че хората могат да останат без градски превоз, в случай че настояванията не бъдат чути. Но с цел да ангажират вниманието на политиците, те блокираха част от столицата. Тръгнаха от площад княз Александър I, с цел да стигнат до Орлов мост, Цариградско шосе, регионът към НДК, площад „ Руски монумент “, а крайната точка ще бъде площад „ Независимост “.

Протестиращите приветстваха с признателност чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които охраняват митинга. Всички протестиращи са обединени, че това е единствено началото. Ако настояванията им за по-високи заплати не бъдат задоволени, те ще продължат с ефикасни протестни дейности.

Протестно автошествие  блокира „ Орлов мост “. Автомобили с членове на синдиката се разположиха в региона малко след 11:30 ч.

Интересно е да се означи мотивът за митинга – искане за по-високи хонорари. Той стои не на място, предвид на великодушния бюджет, който предложи финансовият министър Асен Василев, и който беше остро подложен на критика точно поради многото средства, планувани за обществени заплащания. Предложеният бюджет планува 1 милиарда повече пари за здраве, минималната работна заплата да стане 933 лева, вместо досегашната 780 лева, а минималната пенсия да стане 580 лева, при досегашна – 523 лева

Дори министър председателят Денков изясни по какъв начин би трябвало да преминем от стопанска система на евтина работна ръка към такава с висока добавена стойност и по какъв начин това е заложено като стратегия на държавното управление:

„ Години наред съществена политическа парадигма беше, че ние би трябвало да привличаме вложители посредством ниски заплати. Заради това цялата система и бюджетите бяха ориентирани към минимализиране на разноските, а от там идва и минимализиране и приходите. Знам, че е доста противоречиво, само че философията, която министърът на финансите Асен Василев прокарва още от 2021г. не е просто негова, а философия на нашата политическа партия Политическа партия и тя е обвързвана с концепцията, че ние би трябвало от стопанска система на евтината работна ръка да преминем към стопанска система на висока добавена стойност. Това е методът да има висока продуктивност и работодателите да имат пари, с които да заплащат високи заплати. И това е изцяло допустимо! “, изясни Денков.

На фона на тези данни изследване на „ Алфа Рисърч “, извършено предишния месец, демонстрира, че оценките на българите за миналата 2023-та са по-добри от тези преди една година.

Това е следващия митинг на избрани групи от обществото без да има действителен мотив за него. Първо бяха спекулативните и безпредметни митинги на зърнарите, а по-късно стачкуваха енергетиците и миньорите с претенции, които е невероятно да да бъдат задоволени, след това и животновъдите.

Вместо да се стачкува против блокирането на работата на Народното събрание и невъзможността да се одобряват редица значими закони, измежду които е и бюджета за 2024, против който стачкуват от КНСБ, като мотив е посочено искане за увеличение на заплатите, което по този начин или другояче е заложено в бюджета.

Това няма по какъв начин да не породи подозрение, че някой активизира съзнателно тези групи от хора. А задачата е ясна – срутване на страната и евроатлантическото държавно управление.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР