СподелиПротестите за спасяване на българското земеделие продължават. Във вторник ще

...
СподелиПротестите за спасяване на българското земеделие продължават. Във вторник ще
Коментари Харесай

Протестът на земеделците продължава под прозорците на властта

Сподели
Протестите за избавяне на българското земеделие не престават. Във вторник ще се организира огромен митинг пред Министерски съвет в София поради изцяло несправяне с политиката в бранша на сегашния министър Кирил Вътев и умишленото опълчване на сектора, съобщи БГНЕС.

Разделението в бранша продължава, макар подписаното съглашение на Аграрната камара и зърнопроизводителите с властта. 26-те организации, които се отделиха и желаеха оставката на отрасловия министър, през днешния ден не престават с митингите. Те упрекват и сътрудниците им от сектора, че са водили договарянията без бистрота и без да бъдат изпълнени настояванията им.

Вчера стана ясно, че в бранша се оформя и трети фланг – към съдружие „ Обединените аграрни производители “, които се срещнаха със земеделския министър. Те обявиха, че се приготвя второ съглашение с властта, подчертаха, че не желаят оставката на министъра и бяха безапелационни, че в случай че не им бъдат изпълнени настояванията са подготвени и на обсада на границата с Гърция, в края на седмицата.



Няма спомагателни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия “, декларират от Инициативния комитет за избавяне на българското земеделие, сплотяващ 26 браншови организации в бранш Земеделие.

Земеделците са безапелационни, че обезпечаването едвам на 150 милиона лв. за подкрепяне на секторите „ Плодове “, „ Зеленчуци “ и „ Животновъдство “ по Държавна помощ „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ е извънредно незадоволително.

Едно от главните претенции на представителите на аграрния отрасъл е да се поемат писмени гаранции и да се обезпечи финансиране от страна на властта за неотложно погашение на държавната помощ във връзка с сензитивните браншове в цялостния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 година и 2023 година, както и да бъде призната национална позиция таванът по тази помощ да бъде повишен двойно.

Организациите стимулират настояването за оставката на Вътев по този начин: за девет месеца той не съумя да покаже и прокара нито една концепция, политика и законодателно предложение. Искането за неговата оставка е също толкоз политически акт, колкото и опитите за неговото опазване на поста.



Земеделците упорстват, че неотложно би трябвало да се дадат писмени гаранции от страна на държавното управление, че данъкът върху дотациите на земеделските производители, които са юридически лица ще бъде отстранен още за календарната 2024 година, по този начин както това беше направено за земеделските производители физически лица.

И още: Правителството в незабавен порядък би трябвало да изготви и показа национална позиция за смяна в Зелената договорка с оглед естественото действие на българското селско стопанство.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР